"Укртрансгаз" злив 2,5 мільярди охоронцям і пенсіонеру

Середа, 13 лютого 2013, 09:10

Державна компанія ПАТ "Укртрансгаз" сплатила понад 2,5 мільярдів гривень чотирьом компаніям, заснованим охоронцями й пенсіонерами.

Про це йдеться у розслідуванні журналіста програми "Тендер News" на ТВі Дениса Бігуса.

Протягом 2010-2013 років тендери ПАТ "Укртрансгаз" з постачання обладнання та проведення ремонтних робіт регулярно вигравали чотири донецькі фірми – ТОВ "Укртурборемонт", ТОВ "Турботрейд", ТОВ "Турболінкс" та ТОВ "Промінвеставтоматика".

На тендери ці компанії виходили переважно разом, розігруючи перемогу між собою. У двох компаній була однакова юридична адреса. Міські номери телефонів ще двох відрізнялися однією цифрою. Це дало підстави підозрювати тендерну змову.

Реклама:

Розслідування "Tender News" показало, що всі чотири фірми розташовані за однією фактичною адресою у Донецьку, а їх засновники – підставні особи, близько знайомі один із одним.

ТОВ "Промінвеставтоматика", засновником і директором якого записаний Олександр Пінчук, отримало від ПАТ "Укртрансгаз" понад 500 мільйонів гривень. Та сам Пінчук, за свідченнями родичів, – колишній працівник горілчаної ТМ "Олімп", а нині пенсіонер.

Засновником і директором ТОВ "Турболінкс", яке виграло тендери на понад 1 мільярд гривень, є Віталій Дударець. Сусід Дударця розповів, що той працює охоронцем. Сам Дударець відмовився від коментарів.

Охоронцем, за свідченням сусідів, є і засновник ТОВ "Укртурборемонт" Вадим Плетень. Працює він у офісі за фактичною адресою фірм. У соціальній мережі "Однокласники" у друзі Плетеня внесені його "колеги" Пінчук ("Промінвеставтоматика") та Ігнатов ("Турботрейд").

Допуск цих компаній до тендеру в "Укртрансгазі" пояснили тим, що "Турболінкс" і "Турботрейд" є офіційними дистриб’юторами компанії General Electric в Україні, здатними забезпечити поставки великих партій обладнання за низькими цінами.

ТОВ "Турболінкс" із отриманих від "Укртрансгазу" 350 мільйонів гривень витратила на роботи лише 250 тисяч. Це гроші, перераховані компанії "Котрис", яка співпрацює з підприємствами "Укртрансгазу" з 2001 року.

349,5 мільйонів гривень "Турболінкс" перекинув на декілька "транзитних" фірм, зареєстрованих у 2012 році. Зокрема ТОВ "Трейд груп стиль". На неї ж протягом 2012 року перерахували 315 мільйонів гривень "Турботрейд" і "Промінвеставтоматика". Наприкінці року ТОВ "Трейд груп стиль" перерахувало кошти на кілька фірм, створених за 2-3 місяці до трансакції.

Крім того, на "Трейд груп стиль" перераховували мільйонні суми підприємства з групи "Металл Юніон" донецького бізнесмена Руслана Циплакова. Зокрема девелоперська компанія "Глобал Плюс", охоронна фірма "СКАТ ПКБ" та паливна компанія "Юніоіл".

У контактних даних ТОВ "Трейд груп стиль", залишених компанії-реєстратору "Віртуальний офіс", міський номер телефону належить донецькому відділенню "Південкомбанку" (входить до групи "Металл Юніон"). Працівники відділення підтвердили обслуговування "транзитної" фірми.

Руслан Циплаков, окрім бізнесу, заснував та очолює разом із молодшим сином Віктора Януковича спортивну команду Ferrari Team Ukraine.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: