"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров визнав, що сланцевий газ несе "певну загрозу" екології

Неділя, 10 лютого 2013, 12:22

Прем'єр Микола Азаров визнає наявність загрози для екології при видобутку сланцевого газу.

"Звичайно, треба сказати відверто, певні проблеми і певна загроза екології є, як, втім, і при будь-якому практично промисловому виробництві", - написав Азаров на своїй сторінці в Facebook.

"Але, скажімо, не треба говорити про те, який збиток екології приносить металургійний або хімічний завод та інші виробництва, тобто в будь-якому промисловому виробництві є ризики. Але завдання технологів, промисловців зробити так, щоб ці ризики були мінімальними", - зазначив прем'єр .

"Якщо відповідні компанії зуміли домогтися цього в США і Канаді, то і в нас ніяких сумнівів немає, що і ми зуміємо забезпечити такий самий рівень екологічного захисту, як і в цих країнах. До речі, положення про це є важливою складовою в договорі про розділ продукції", - написав Азаров.

Реклама:

Він також підкреслив, що Україна вивчала досвід США і Канади з видобутку сланцевого газу, у тому числі екологічні аспекти видобутку.

У той же час, Азаров зазначив, що останнім часом в Україні виникає дуже багато спекуляцій з приводу видобутку сланцевого газу.

"І опозиційні партії підхопили ці спекуляції, а може й самі причетні до їх розповсюдження. Керуються вони простим принципом: "Чим гірше - тим краще". По ідеї, вони повинні були б пригадати, кому Україна зобов'язана такими зашкалюючими цінами на газ, а зараз і виставленому багатомільярдному рахунку", - вважає він.

Водночас, як повідомляє 5 канал, проти намірів видобувати сланцевий газ на території Львівської та Івано-Франківської областей виступили місцеві мешканці та геологи.

Разом з тим, вдова Джона Леннона Йоко Оно, яка бореться із забрудненням навколишнього середовища, вимагає від губернатора штату Нью-Йорк не дозволяти видобуток нафти і газу, що здійснюється за допомогою гідравлічного розриву пласта (ГРП).

Художниця звернулася до губернатора за допомогою телеролику, повідомляє Укрінформ з посиланням на журнал Rolling Stone.

У ролику Йоко демонструє, що відбувається, коли води з домішками захоплюються водозабором міста для подачі їх жителям. На кадрах у води, що поставляється городянам, коричнюватий "нафтовий" відтінок, а струмінь, що тече з крана, займається.

У липні 2012 року Йоко та її син Шон Леннон заснували рух "Артисти проти гідророзриву пласта". Захисники природи вважають, що ГПР призводить до появи в грунтовій воді безлічі домішок, шкідливих для людини, включаючи бензол, толуол, етилбензол і діметилбензоли. Крім того, в місцях видобутку сланцевого газу збільшується небезпека землетрусів.

Гідророзрив пласта - один з методів розробки нафтових і газових свердловин. Метод полягає в створенні тріщини в пласті грунту і нагнітання тиску за допомогою рідини для збільшення притоки нафти або газу, що видобувається.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: