ДТЕК Ахметова купує Vanco Ukraine

Середа, 30 січня 2013, 11:56

Найбільший вертикально інтегрований енергохолдинг України ДТЕК купує Vanco Ukraine (Британські Віргінські острови).

Про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті Комісії з захисту конкуренції Сербії, передає "Інтерфакс-Україна".

Як наголошується у повідомленні, угода про покупку ДТЕК контрольного пакету акцій Vanco Ukraine підписана 27 листопада 2012 року.

За словами директора "ДТЕК Нафтогаз" Ігоря Щурова, рамковий договір, дозвіл на який опублікував АМК Сербії, дозволить ДТЕК збільшити частку компанії в проекті Vanco Ukraine.

Реклама:

"Ми розглянемо можливість здійснити це право, якщо побачимо зрушення в легалізації рішення Стокгольмського арбітражу в судах України, а також поліпшення законодавства в частині захисту інвестицій в нафтогазовій сфері. При будь-яких суттєвих змінах нашої участі в проекті, ми негайно проінформуємо громадськість", - сказав Щуров.

Напередодні генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко повідомив, що в найближчий квартал холдинг заявить "про конкретику" у відношенні своїх нафтогазових активів і участі в Vanco Prykerchenska, пише агенство.

Vanco International, 100% "дочка" компанії Vanco Energy Company (США), у квітні 2006 року була визнана переможцем конкурсу на право укладання угоди про розподіл продукції, видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки.

У жовтні 2007 Vanco Int. віддала права та обов'язки за УРП компанії Vanco Prykerchenska, створеній у серпні 2007 року. Власниками Vanco Prykerchenska з рівною пайовою участю є Vanco Int., ДТЕК, Shadowlight Investments Limited російського бізнесмена Євгена Новицького, а також компанія Integrum Technologies Limited.

Як впише видання, влада уряду Юлії Тимошенко в 2008 році вийшла з УРП, після чого Vanco звернулася в міжнародний арбітраж, одночасно продовжуючи пропонувати уряду України відновити співпрацю в рамках УРП.

Після приходу до влади президента Віктора Януковича уряд Миколи Азарова у квітні 2011 року схвалив угоду з Vanco Prykerchenska, доручивши внести зміни в договір про розподіл вуглеводнів. Однак мирова угода досі не підписана.

За даними поінформованих джерел, однією з причин затримки є вибудовування відносин між співвласниками Vanco Prykerchenska.

ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем кепітал менеджмент" Ріната Ахметова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: