Держзакупівлі через інтернет стануть добровільними

Середа, 30 січня 2013, 09:40

Механізм реверсивних електронних торгів, який так і не став з початку року обов'язковим для закупівлі самих ходових в держсекторі товарів, робіт і послуг, буде переглянутий.

Про це йдеться в урядовому законопроекті "Про здійснення держзакупівель", пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Мінекономторгівлі підготувало зміни до закону "Про здійснення держзакупівель", щоб прибрати антиконкурентні норми з процедури електронних реверсивних торгів.

З 1 січня цей механізм закупівлі є обов'язковим для переліку товарів і послуг на суму від 100 тис гривень (в будівництві - 300 тис гривень), робіт - 1 млн гривень, пише видання.

Реклама:

Однак поки Кабмін не затвердив ні списку таких товарів, ні електронні майданчики для проведення торгів, ні технічний регламент їх роботи.

Згідно з повідомленням, Мінекономторгівлі пропонує скасувати обов'язок проводити лише електронні реверсивні торги - біржові торги із зменшенням ціни.

"Ми і європейські експерти наполягали на тому, щоб ця норма була добровільною, - пояснив директор департаменту держзакупівель і держзамовлення Мінекономторгівлі Борис Горбанський.

"Але Верховна рада ні з ким не погоджувалася. Електронні торги потрібні, але не так швидко. Досвід Росії по введенню обов'язкової закупівлі для деяких груп товарів через такий механізм не дав очікуваних результатів", - заявив Горбанський. 

За його словами, в України ще малий досвід електронного документообігу - Мін'юст тільки врегулював використання цифрового підпису.

На думку експерта з питань держзакупівель проекту ЄС "Гармонізація систем конкуренції та державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС" Олександра Шатковського, ще на етапі ухвалення закону було зрозуміло, що норма обов'язкових онлайн-торгів складна для виконання.

"Щоб норма працювала, потрібно прийняти 11 підзаконних актів, а вони поки не прийняті. Плюс необхідна грамотність виконавців", - зазначає Шатковський.

Мінекономторгівлі як уповноважений контролюючий орган буде лише моніторити ефективність проведення процедур, дотримання операторами електронних майданчиків норм регламенту та законодавства.

Зараз чиновники міністерства мають право на проведення планових та позапланових перевірок діяльності операторів, а при виявленні порушень - застосовувати як санкції на суму 100-1000 неоподатковуваних мінімумів, так і виключати майданчики з реєстру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!