"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Один депутат обходиться бюджету більше ніж 2 тисячі гривень на день

Вівторок, 29 січня 2013, 09:14

Один народний депутат обходиться держбюджету в 2,039 тис гривень на день.

Про це пише газета "Сегодня".

Як повідомляється, в цю суму включені зарплати нардепів та їх помічників, витрати на проїзд депутата, в тому числі на перельоти, лікування, путівки в санаторій, телефонний зв'язок, проживання в готелі та навіть канцелярське приладдя.

"Тобто депутату, як мінімум, по роботі не потрібно витрачатися ні на бензин, ні на авіаквитки, ані на лікарні, ні на бесіди по телефону, ні навіть на ручки з блокнотами", - пише видання.

Реклама:

Згідно з повідомленням, у день народний депутат заробляє 460 гривень. Ще стільки ж обходяться державі зарплати його помічників. Також суму 460 гривень складають щоденні службові витрати і 450 гривень день проживання в готелі.

Крім того, 106 гривень держава виділяє на оздоровлення народного обранця.

73 гривні в день депутати витрачають на проїзд, 15 - на ЗМІ, 13 гривень - телефон і 2 гривні - канцелярія.

Під час підрахунків бралася мінімальна зарплата народного депутата - 14 тис гривень без доплат і за вислуги і за посаду і множилася на 12 місяців. До даної сумі додавалися річні витрати з казни (включаючи пільги, службові витрати, проживання в готелі та зарплата помічників. Вся сума ділилася на 365 днів, пише газета.

Депутати на розмір своєї зарплати не скаржаться, але запевняють, що з їх витратами - це не бозна-які гроші.

"На що йде? Частина - на проживання в Києві під час засідань комітетів або сесії. Звичайно, готель надають безкоштовно, але треба ж якось харчуватися. Крім того, та площа, яку мені дають в готелі - 12 кв. м, - не дозволяє мені перевезти до Києва сім'ю, тому я постійно катаюсь в Запоріжжя до них. Частина йде на поїздки по області і зустрічі з виборцями. Решти мені на життя вистачає", - говорить депутат від КПУ Олександр Зубчевський.

"Я вважаю, грошей виділяють достатньо. А чи багато це ... Тут потрібно враховувати, що депутат - держчиновник з особливим статусом, його голосування може мати ключове значення для країни. Тому потрібно при розрахунку зарплати враховувати і корупційну складову - зарплата повинна бути гідною, щоб парламентарій не лобіював чиїсь інтереси за гроші. А ось пільги треба врегулювати - по тим же перельотам потрібно, щоб були звіти. А то все взяли і полетіли в Ялту, наприклад, і ніхто не контролює", - говорить нардеп від Партії регіонів Володимир Олійник.

"Зарплати на життя депутата вистачає. Я особисто свою витрачаю на благодійність, і ось на благодійність її не вистачає. Занадто багато нужденних... Зайвими пільгами вважаю путівки в санаторій або замовлення машини по Києву - є ж громадський транспорт. А ось перельоти - необхідність , якщо їх скасувати, то всі будуть сидіти в Києві замість зустрічей з виборцями та вирішення проблем в округах", - сказав депутат від Батьківщини Андрій Сенченко

Втім, як зізнаються депутати анонімно, велика частина зарплати депутата йде на дорогий одяг і аксесуари.

"Депутат не може через свій статус виглядати погано. Тож доводиться витрачатися на хороші брендові костюми, взуття, годинники", - говорить один з народних обранців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: