Росія обігнала Німеччину в рейтингу прозорості бюджетів

П'ятниця, 25 січня 2013, 11:33

Росія піднялася в рейтингу прозорості бюджетів з 21 на 10 місце в 2012 році.

Про це йдеться в прес-релізі Міжнародного бюджетного партнерства - організації, яка розраховує індекс відкритості бюджету, пише "Лента.ру".

Як повідомляється, середній ІВБ за всіма країнами світу становить 43 бали зі 100. Росія поліпшила свій ІВБ з 60 балів у 2010 році до 74 балів, залишивши позаду такі розвинені країни, як Німеччина, Іспанія, Португалія та Італія.

Країною з відкритим бюджетом виявилася Нова Зеландія - індекс 93 бали. У першу трійку увійшли ПАР (90 балів) і Великобританія (88 балів).

Реклама:

"Наступними йдуть Швеція, Норвегія, Франція, США, Південна Корея та Чехія", - пише видання.

Як зазначається, антилідером рейтингу опинився Катар, М'янма, Екваторіальна Гвінея, Саудівська Аравія, Бенін, Чад.

Серед країн колишнього Радянського Союзу, представлених у рейтингу найнижчий ІВБ у Таджикистану (17 балів) і Киргизії (20 балів). IBP вважає, що країни що набрали менше 60 балів не відповідають основним стандартам прозорості.

Організація при складанні рейтингу прозорості бюджетів оцінює кілька факторів: доступність та повноту даних про те, як уряд розпоряджається коштами платників податків, можливість участі суспільства в бюджетному процесі, а також вплив законодавців та контролюючих органів на формування бюджету. Рейтинг складають незалежні експерти, у яких немає зобов'язань перед урядами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!