Нова система реєстрації автомобілів дала збій

Вівторок, 22 січня 2013, 10:37

Єдина база ДАІ, яка повинна була спростити реєстрацію автомобілів, поки, навпаки, ускладнила роботу автосалонів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, вже близько тижня в Україні не реєструються автомобілі. Причиною цьому став збій нової Національної автоматизованої інформаційної системи ДАІ, яка розпочала роботу в цьому році і повинна була спростити реєстрацію транспортних засобів.

"Ми подаємо всі необхідні документи в ДАІ, але вже більше тижня жоден автомобіль не вдається зареєструвати. Нам пояснюють, що нова система не працює. Залишається тільки умовляти клієнтів почекати", - говорить один з учасників ринку на правах анонімності.

Реклама:

НАІС планували ввести в експлуатацію ще в 2011 році. Передбачалося, що вона об'єднає бази даних місцевих підрозділів ДАІ про зареєстровані автомобілі, видані документи, накладені адміністративні стягнення, і буде доступна кожному патрульному екіпажу, пише видання.

"Автовласники тепер зможуть реєструвати автомобілі в будь-якому МРЕО країни в більш короткі терміни. Але вже в липні минулого року Рахункова палата оприлюднила результати аудиту використання ДАІ бюджетних коштів (61 млн гривень), заявивши, що ДАІ "фактично провалила введення в експлуатацію "НАІС", - говориться в матеріалі.

У ДАІ визнають, що проблеми з використанням системи є.

"У нас виникли певні складнощі з постановкою і зняттям з обліку автомобілів. Як і всі нововведення, програма має проблеми, і має пройти час, щоб їх усунути", - пояснила начальник прес-служби управління ДАІ ГУ МВС України в Києві Наталя Сторожик. Однак, за її словами, відмов у реєстрації немає.

"Всі 13 МРЕВ Києва реєструють автомобілі. Просто на це йде більше години, а не 5-10 хвилин, як очікувалося", - говорить Сторожик.

Заступник міністра МВС Сергій Лекарь говорить, що повноцінно на нову систему ДАІ перейшла тільки тиждень тому: "Коли запустили систему, люди на місцях не відразу зорієнтувалися, як нею користуватися. В результаті виходили некоректні дані. Але навіть при такій роботі ДАІ постановка або зняття з обліку транспортних засобів здійснювалися".

За його словами, це питання вже вирішено, і ДАІ повинна реєструвати транспорт без затримок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: