Росія не буде знижувати для України ціну на газ - МЗС Росії

Вівторок, 1 січня 2013, 13:41

Росія не буде знижувати для України ціну на газ без вступу України в Митний союз.

Про це заявив директор Департаменту економічного співробітництва МЗС РФ Олександр Горбань, передає "Інтерфакс-Україна"

"Що ж стосується вимог продавати Україні газ за такими ж цінами, як Білорусії, то вони нездійсненні. Росія на це не піде. В честь чого?" - сказав Горбань.

Як підкреслив дипломат, "Росія і Білорусія - члени Митного союзу, ми рухаємося до Єдиного економічного союзу".

Реклама:

За його словами, російська сторона запропонувала Україні вступити до Митного союзу і отримувати газ за тими ж цінами, що й Білорусія.

"Але Україна хоче одночасно зберегти два вектори: і вступити в Євросоюз, де її особливо і не чекають, і взяти участь в Митному союзі, але тільки за тими параметрами, які їй вигідні. Але так не буває. Не можна бути трохи вагітним", - сказав Горбань.

Він зазначив, що контракт, підписаний з Україною, спочатку був "досить пільговий", він передбачав ціну на газ для України на 100 доларів дешевше, ніж середня ринкова ціна того часу.

"Зараз Україна хоче ще меншу ціну, але при цьому веде себе досить суперечливе", - зазначив Горбань.

Він нагадав, що свого часу Росія хотіла створити консорціум спільно з Україною та ЄС з експлуатації трубопроводів, які йдуть по Україні, проте Київ відмовився, і Росія була змушена будувати трубопроводи в обхід України.

"Ну і до чого це призведе? Все закінчиться тим, що гігантська купа заліза на території України, яка колись була трубопроводом, просто заіржавіє і її можна буде здати на металобрухт", - сказал Горбань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: