У Києві знову заговорили про подорожчання хліба

Четвер, 6 грудня 2012, 20:41

Для того щоб виробники хліба не працювали у збиток, батон на київських прилавках повинен коштувати 4 гривні, а український хліб - 5 гривень.

Про це в інтерв'ю газеті "Дело" заявив глава ПАТ "Київхліб" Володимир Череда.

"Щоб вийти на мінімальний рівень рентабельності 12%, то нормальна ціна повинна бути в роздрібній торгівлі як мінімум 4 гривні за 500-грамовий батон вищого гатунку, український хліб повинен коштувати 5 гривень. Це мінімальна ціна, яка дасть можливість підприємствам розвиватися", - підкреслив глава.

За його словами, подорожчання хліба в столиці - це лише питання часу. Низка спрогнозував, що, найімовірніше, чекати підвищення цін варто на початку наступного року.

Реклама:

Він також пояснив, що за два роки вартість хлібобулочних виробів не переглядалися, але повністю змінилися ціни на всі складові. "Це призвело до того, що рентабельність для хліба в Києві стала мінус 6%", - зазначив він.

"Щодня підприємства об'єднання "Київхліб" випускають майже 600 тонн хлібобулочних виробів. Держава регулює практично всі сорти хліба, крім 15% сортів поліпшеної рецептури і здобних виробів, але 15% не можуть перекрити 75%", - сказав Череда.

Він зазначив, що хліб випікається не з однієї тільки муки, якої в ньому всього 40%.

"Так ось, вартість тонни борошна в червні 2012 року становила 2802 гривні, а сьогодні закупівельна ціна - 3360 гривень. За поточний рік підросли ціни на газ (на 52,5%) та електроенергію (25,2%). Також в цьому році вже три рази переглянули мінімальну заробітну плату. Хочу звернути увагу, що зарплата у нас 100%-во офіційна, і ми платимо всі податки. Транспортні витрати на тонну перевезеної продукції зросли з 350 гривень до 460. Додайте до цього, що в Україні мінімальний банківський кредит 26%, а у нас великий портфель, тому що ми розвиваємося", - заявив глава "Київхліба".

До того ж, за його словами, зношеність основних фондів підприємств "Київхліб" доходить до 50%, а якісне обладнання можна купити лише за кордоном. Через це виробники хліба прив'язані до курсу долара.

Нагадаємо, 12 листопада "Київхліб" підвищив ціни на хліб "Український столичний подовий" та нарізний батон на 0,68 гривні до 4,68 гривні і на 0,34 до 3,84 гривні відповідно. На вимогу властей ціни на хліб повернулися на колишній рівень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: