ЄС посилює вимоги до рейтингових агентств

Четвер, 6 грудня 2012, 10:34

На засіданні ради з економічних питань міністри фінансів ЄС схвалили пакет заходів з регулювання діяльності рейтингових агентств.

Тепер інвестори, що постраждали від недбалої або навмисно необ'єктивною кредитної оцінки, зможуть вимагати відшкодування витрат, а також буде дозволено опротестовувати рішення агентств, пише "Комерсант-Україна".

Нові правила змусять агентства заздалегідь попереджати про дати майбутніх переглядів рейтингів, що "дозволить уникнути спонтанної негативної реакції ринку".

Рейтинги можна буде оновлювати лише після закриття та не менш, ніж за годину до відкриття європейських майданчиків.

Реклама:

Більш того, всі оцінки агентств за європейськими емітентам будуть публікуватися на єдиному порталі, а також "європейська рейтингова платформа" буде забезпечувати зацікавлених інвесторів "іншою необхідною інформацією" з тим, щоб "полегшити виставлення власної оцінки з того чи іншого фінансового інструменту".

Окремий розділ нового регулювання присвячений запобіганню конфлікту інтересів.

Передбачається, що кожен емітент, що випускає боргові папери, раз в чотири роки повинен буде проводити ротацію агентств. Це правило торкнеться і оцінки деривативів (наприклад, страховок проти дефолту).

Більш жорсткий контроль над "великою трійкою" - S&P, Moody`s і Fitch - в ЄС намагаються впровадити не перший рік, проте саме січневе зниження S&P рейтингів практично всіх країн зони євро, позначилося на зростанні необхідної прибутковості за держпаперами і спровокувало нову хвилю обговорень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!