"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У НБУ вважають корисним збільшення бюджетної "дірки"

Середа, 5 грудня 2012, 11:27

Запропоноване урядом збільшення дефіциту держбюджету до 50,4 млрд гривень (3,2% ВВП) є безпечним і корисним, так як буде стимулювати внутрішній попит.

Про це заявив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, передає "Інтерфакс-Україна".

"2013 рік має стати роком помірної монетарної акомодації - розширення грошової пропозиції, але в безпечних межах. Запропоноване збільшення дефіциту держбюджету-2013 лежить в рамках такої політики, спрямованої на стимулювання внутрішнього попиту", - сказав він.

"Ми потребуємо рефляційної політики стимулювання економіки за рахунок монетарних і, в тому числі, бюджетних стероїдів", - підкреслив Литвицький.

Реклама:

Він нагадав, що після початку кризи 2008 року "велике монетарне послаблення" три роки йде по всьому світу, і це питання особливо актуальне для України, оскільки зростання її економіки практично призупинилося, а інфляційний тиск зберігається на рівні історичного мінімуму.

Радник голови НБУ вважає, що запропонований урядом дефіцит не небезпечний для цін, і вкладається в рамки закладеного в бюджет прогнозу інфляції в 2013 році на рівні 4,8%.

Нагадаємо, уряд 3 грудня 2012 року затвердив проект закону "Про держбюджет на 2013 рік" і вніс його до парламенту.

Депутати 4 грудня прийняли проект постанови, яким вирішили розглянути прийняття в цілому проекту держбюджету-2013 6 грудня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!