"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Радник голови НБУ: побоювання щодо резервів - марні

П'ятниця, 28 грудня 2012, 11:17

Побоювання, пов'язані зі зниженням у 2012 році обсягу золотовалютних резервів, марні.

Про це заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький, передає "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи ці побоювання, Литвицький наголосив, що вони марні, оскільки рівень резервів є достатнім для проведення грамотної валютної та бюджетної політики і обслуговування зовнішніх боргів.

"Напередодні кризи 2008 року резерви були 37 млрд доларів, а потім скоротилися до 31 млрд доларів із урахуванням надходження коштів від МВФ та інших організацій за девальвації в 62%. У 2012 році резерви без фінансування з боку цих організацій зменшилися на 6 млрд доларів - до 25 млрд, а курс стабільний", - сказав радник голови НБУ.

Реклама:

Він зазначив, що атаки валютних спекулянтів, які намагалися скористатися девальваційними очікуваннями громадян, Нацбанк відбив не тільки і не стільки за рахунок валютних резервів, а застосуванням цілого комплексу заходів, зокрема, введенням обов'язкового продажу, ініціативою про оподаткування валютних операцій.

"У листопаді платіжний баланс кращий, ніж у жовтні, зокрема, знову відновлено позитивний платіжний рахунок, тому фундаментальний тиск на резерви відсутній", - сказав Литвицький.

Як повідомлялося, за даними НБУ, у січні-листопаді 2012 року золотовалютні резерви зменшилися на 20,3% (на 6,44 млрд доларів) з 31,794 млрд доларів до 25,355 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: