Росія не хоче підкорятися енергетичним законам ЄС

Понеділок, 17 грудня 2012, 09:53

Росія запропонує ЄС дозволити "Газпрому" не підкорятися європейським енергетичним законам.

На саміті Росія-ЄС 21 грудня буде представлено новий проект угоди з транскордонних трубопроводів, пишуть "Ведомости".

"Повинні бути сформульовані вилучення з третього енергопакету для "Південного потоку" і "Північного потоку" з відводами OPAL і NEL", - сказав міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Головний принцип третього енергопакету - рівний доступ до інфраструктури.

Реклама:

Постачальник повинен продати транспортні потужності, передати їх в управління незалежному операторові або гарантувати недискримінаційний доступ інших гравців, звільнивши для них 50% потужностей.

"Газпрому" ці умови не подобаються.

"Подаючи до кордонів ЄС необхідні ринку обсяги газу, ми тепер не можемо розраховувати на використання адекватних транспортних потужностей", - нарікав голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

У правовій базі Росії-ЄС в цілому відсутнє регулювання проектів, які будуються на території не тільки ЄС, але і третіх країн, "не зобов'язаних імплементувати європейське законодавство", в даному випадку Росії, пояснив Новак.

На його думку, "третій енергетичний пакет далекий від досконалості" і ЄС "продовжить модифікацію свого енергетичного законодавства в найближчому майбутньому".

Але Росія чекати не може. "Реалізовувати проекти нам необхідно вже сьогодні, незалежно від довгострокових планів європейських законодавців", - йдеться у відповіді Новака.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!