У тарифи ЖКГ закладуть "стимулюючий" принцип

Понеділок, 5 листопада 2012, 10:41

Для зниження собівартості послуг постачання теплової енергії, води та водовідведення в нові тарифи буде закладено принцип стимулюючого регулювання.

Він буде зобов'язувати компанії галузі скорочувати втрати і невиправдані витрати, пише "Комерсант-Україна".

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг 2 листопада затвердила нові методики формування тарифів на транспортування теплової енергії магістральними та розподільними тепломережами, а також на централізоване водопостачання та водовідведення.

У ці методики, які набудуть чинності після реєстрації в Мін'юсті, закладений принцип стимулюючого регулювання.

Реклама:

Він передбачає поступове скорочення компаніями неефективних витрат для покращення умов залучення інвестицій шляхом "переходу на довгострокові (три-п'ять років) стимулюючі схеми тарифного регулювання".

Цього вимагає оновлений в червні закон "Про природні монополії".

Згідно з новими методиками, підприємства сфери ЖКГ зможуть отримувати прибуток лише з інвестованих коштів.

Це дозволить забезпечити компанії ресурсами, необхідними для обслуговування і відновлення технічної інфраструктури, а також підвищить їх інвестиційну привабливість, сподіваються в Нацкомісії.

"У сфері монополій відсутня конкуренція, тому у виробника немає стимулів знижувати витрати (в будь-якому випадку товар або послуга буде придбана споживачем). Регулятор буде створювати такі умови, які спонукають виробника шукати можливості знизити витрати, немов за наявності інших виробників на ринку", - заявив голова Нацкомісії Валерій Саратов.

"Але в ситуації, коли галузь живе лише за рахунок субсидій, важко залучати в неї інвестиції", - зазначає президент Асоціації енергоефективних міст Анатолій Копець. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!