Податкова обіцяє "не чіпати" за дрібний обмін валют

Четвер, 22 листопада 2012, 15:19

Якщо парламент введе 15% податок на продаж готівкової валюти, то під пильну увагу податкової міліції потраплять тільки валютообмінні операції на суму, не менш ніж 15 млн гривень.

Про це розповів перший заступник начальника Головного управління податкової міліції ДПС Юрій Атаманюк, пише ZN.UA.

"Податкова не буде пересікатися зі звичайними верствами населення. Якщо парламент ухвалить відповідний законопроект, у наше поле зору будуть потрапляти незаконні операції ухилення від сплати податків або збору на суму понад 2,5 млн гривень. Якщо порахувати, що це 15%, то обсяг самої валютної операції повинен буде скласти більше 15 млн гривень. Хто робить такі валютні операції? Вчитель? Пенсіонер? Лікар? Ні. Це роблять, перш за все, серйозні ділки тіньової економіки. Ми знаємо як їх задокументувати, як відпрацьовувати", - зазначив Атаманюк.

За даними представника податкової міліції, через тіньові операції з валютою з України за останні два роки в офшори було виведено більше 50 млрд доларів.

Реклама:

"Якщо при кожній такій операції будуть витрати в 15%, це зробить схему економічно невигідною для тіньового сектора", - резюмував Атаманюк.

Як додав голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін, законопроект при цьому повністю звільняє від податків людей, які використовують валюту як засіб заощадження.

"Для того, щоб не платити податок, досить розмістити валюту в банку на депозиті строком не менше 30 днів - і потім обміняти її на гривні при знятті з депозиту", - пояснює банкір.

"Таким чином, всі громадяни, які купують валюту не для заробітків на курсових коливаннях, а як інструмент зберігання та захисту заощаджень, розміщуючи її в банках - збір до Пенсійного фонду платити не будуть", - пише видання.

Як відомо, Хомутиннік пропонував запровадити 15%-й податок на продаж валюти нібито з метою "боротьби з валютними спекуляціями й стабілізації курсу гривні".

Опозиція та громадськість обурилися такою ініціативою і виступили проти законопроекту.

20 листопада Верховна Рада відклала розгляд законопроекту про введення 15%-го податку на продаж валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: