Влада хоче ввести акциз на цінні папери

Середа, 21 листопада 2012, 09:41

Верховна рада 20 листопада зробила перший крок до запровадження в Україні акцизу на операції з цінними паперами.

Законопроект №11285 був прийнятий у першому читанні, а в цілому його можуть схвалити вже 4 грудня, пише "Комерсант-Україна".

Підготовка до другого читання буде проходити за скороченою процедурою з тим, щоб розглянути документ 4 грудня.

Проте вже зараз відомо, що буде змінено в проекті закону.

Реклама:

Як повідомили виданню в прес-службі Державної податкової служби, після консультацій з учасниками фондового ринку ставка акцизного податку на позабіржові угоди з цінними паперами буде знижена з 3% до 1,5%.

"Це є результатом консультацій з бізнесом на робочих групах. І в зв'язку з тим, що обсяги транзакцій на ринку великі, то державу влаштовує і 1,5%", - відзначили в прес-службі відомства.

За словами голови ради Асоціації "Українські фондові торговці" Сергія Антонова, бізнес спочатку хотів мінімальну ставку в 1%, яка наближена до ставок багатьох європейських країн.

"Але, думаю, що і 1,5% - це краще, ніж 3%. Це компромісний варіант бізнесу і держави", - вважає експерт.

У той же час глава правління "Української біржі" Олег Ткаченко відзначає, що багато учасників ринку були обмежені в можливості надання зауважень та проведення консультацій.

Ще минулого тижня обговорювалася чергова версія даної норми зі ставкою податку в 1%.

"Для мене, що 1%, що 3% - неприйнятно, тому що незрозуміла мета введення акцизу. Коли говорять про те, що ринок безконтрольний, це неправда. НКЦПФР отримує інформацію по всіх угодах, як біржових, так і позабіржових. І якщо ДПС знадобилися такі дані, можна було просто звернутися до регулятора, а не вводити новий податок", - сказав Ткаченко.

На його думку, від того, що "не зовсім чисті" папери зайдуть на біржу, вони не стануть "світліше", тому основна мета податківців - наповнити бюджет - може не реалізуватися.

Він вважає, що на біржах повинні обертатися тільки ліквідні цінні папери.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: