"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Законопроект про податок на обмін валют внесено до Ради

Понеділок, 19 листопада 2012, 16:00

До Верховної ради внесено законопроект щодо сплати збору до Пенсійного фонду у розмірі 15%  від суми валютної операції.

Відповідний законопроект, автором якого виступає Віталій Хомутиннік (ПР), опублікований на сайті парламенту.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект підготовлено з метою  покращити  фінансовий стан Пенсійного фонду, зменшити готівковий обіг іноземної валюти, збільшити обсяги безготівкових розрахунків та сприяти стабільності національної валюти України.

З цією метою передбачено встановити, що фізичні особи при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню мають сплачувати збір до Пенсійного фонду у розмірі 15% в від суми операції.

Реклама:

При цьому, звільняються від сплати збору наступні операції фізичних осіб:

- з продажу отриманої шляхом переказу з-за меж України іноземної валюти у сумі, що не перевищує у гривневому еквіваленті 150 тисяч гривень протягом календарного місяця;

- з продажу іноземної валюти, яка знімається фізичною особою з свого вкладного(депозитного) рахунку. Валюта має бути покладена на вкладний(депозитний) рахунок принаймні за 30 днів до її зняття.

- з продажу іноземної валюти, яка отримана при виплаті купонного доходу та від продажу або погашення казначейських зобов’язань, облігацій внутрішньої державної позики, номінованих в іноземній валюті.

"При цьому, звільнення від сплати збору буде відбуватися лише у випадку, коли належні громадянину суми в іноземній валюті будуть продані ним за готівкову гривню безпосередньо у момент отримання", - говориться у документі.

Як зазначається у документі, банки, фінансові установи та національний оператор поштового зв'язку, які отримали від Нацбанку генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій та мають право здійснювати валютно-обмінні операції, зобов’язані будуть здійснювати контроль за сплатою пенсійного збору від операцій фізичних осіб з продажу іноземної валюти за готівкову гривню, що проводяться через ці установи.

Раніше стало відомо, що Нацбанк допускає ініціювання введення податку на готівкові валютообмінні операції фізичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: