Кава Arabica під загрозою зникнення

Неділя, 18 листопада 2012, 11:11

Через вплив кліматичних змін і вирубки лісів є побоювання зникнення дикорослого аравійського кавового дерева, що дає зерна сорту "арабіка".

Про це повідомляє "УКРІНФОРМ" з посиланням  на американське видання Time.

"Втрачаючи ці природні запаси дикорослих дерев, ми фактично рубаємо сук, на якому сидимо. Адже у нас не залишиться резерву на випадок непередбачених змін, які можуть статися в майбутньому з кавовими деревами, що вирощуються в промислових масштабах", - зазначив Аарон Девіс, який керує програмою з дослідження кави в Королівських ботанічних садах.

Методом комп'ютерного моделювання різних кліматичних умов, які складатимуться в період між теперішнім часом і 2020, 2050 і 2080 роками, учені підрахували, що кількість ділянок, сприятливих для вирощування місцевого аравійського кавового дерева скоротиться за найскромнішими підрахунками на 65%, і у гіршому разі - на 99,7% до 2080 року.

Реклама:

Поза сумнівом, ці прогнози насторожують, проте це не означає, що вже пора запасатися улюбленими кавовими зернами про запас. Ту каву, яку виробляють для повсякденного вжитку, отримують не з дикорослих аравійських кавових дерев, а вирощують у промислових масштабах на плантаціях.

Такі кавові зерна сорту "арабіка" становлять приблизно 70% від всього обсягу промислового виробництва, решта припадає на каву Robusta, яка відрізняється вищим вмістом кофеїну і, як правило, використовується для виготовлення розчинної кави методом сублімації.

Дикорослі аравійські кавові дерева порівняно з іншими видами кавових дерев дають лише 5% від загального урожаю кави. Проте вважається, що саме дикорослі дерева забезпечують понад 98% генофонду кавових зерен і дають прибуток кавової промисловості в розмірі майже 1,5 млрд доларів на рік.

Кава є одним із сировинних товарів, що найбільше продаються в світі , причому, він поступається лише нафтами. У період із 2009 по 2010 роки в світових масштабах було продано близько 93,4 мільйонів мішків кавових зерен.

Вирощування і продаж кави є найважливішим чинником розвитку економіки в багатьох країнах, у тому числі в Ефіопії, найбільшому в Африці виробнику, і життя більш як 100 мільйонів людей залежить від його урожаю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: