"Регіонал" хоче підіграти Ахметову, змушуючи операторів підняти тарифи

Четвер, 1 листопада 2012, 19:09

Депутат від Партії Регіонів Юрій Воропаєв зареєстрував у Верховній раді законопроект про зміни до закону "Про телекомунікації".

Депутат запропонував розширити повноваження Нацкомісії з питань регулювання зв'язку та інформатизації щодо регулювання роздрібних тарифів на мобільний зв'язок, передає "proIT".

Згідно із запропонованими змінами, регулятор отримає право визначити на ринку операторів з істотною ринковою перевагою на роздрібному ринку мобільного зв'язку.

Їх частка від сумарного доходу всіх мобільних операторів повинна бути більше 25% протягом 12 місяців.

Реклама:

Ті компанії, які потраплять під регулювання, не будуть мати право встановлювати тарифи окремо або в пакеті з іншими послугами нижче 50 відсотків від ставки інтерконекту, яку оператор платить за завершення дзвінка на інших мережах.

Відзначимо, що така ставка зараз становить 36 коп/хв.

Таким чином одна хвилина буде обходитися абоненту не менше, ніж 18 коп/хв.

Відзначимо, що зараз на ринку є так звані внутрішньомережеві нульові тарифи, коли абонент отримує фактично безліміт на дзвінки операторів однієї мережі за помірну плату.

Якщо регулювання буде введено, то під нього потраплять тільки два мобільних оператори - "Київстар" (приблизно 40% виручки всього ринку) і "МТС" (30% виручки ринку).

Третій за величиною оператор - life :) - цього регулювання уникне.

Нагадаємо, СКМ олігарха Ріната Ахметова володіє оператором life :) та Vega.

Зараз абоненти в мережі найбільших двох операторів виговорюють в середньому 500-600 хвилин на місяць, що обходиться їм в 40 гривень. Таким чином, середня вартість хвилини становить всього 6-8 копійок.

"Оператори мобільного зв'язку зловживають своїм правом встановлювати тарифи на послуги. Роздрібні ринки телекомунікаційних послуг в Україні не досліджувалися і не аналізувалися і, відповідно, оператори з істотною ринковою перевагою на них не визначалися. Це призвело до нерівномірного розвитку суб'єктів ринку, встановленню демпінгових або дискримінаційних цін з боку окремих операторів, перехресного субсидування одних послуг за рахунок інших", - зазначив в пояснювальній записці депутат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: