"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд відстрочив доступ Фірташа до Запорізького комбінату

Середа, 3 жовтня 2012, 16:41

Кабмін на засіданні зняв з розгляду питання про затвердження умов проведення конкурсу з відбору інвестора на казенне підприємство "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (ЗТМК).

Про це повідомив голова Фонду держмайна Олександр Рябченко, пише "Дело".

Рябченко висловив сподівання, що уряд найближчим часом розгляне це питання і затвердить відповідне положення з тим, щоб ФДМ провів конкурс ще в нинішньому році.

Уряд відкрив можливість приходу приватних інвесторів на Запорізький титано-магнієвий комбінат, прийнявши 23 січня 2012 постанову № 243.

Реклама:

Цей документ передбачає передачу інвесторові 49% прав власності в ЗТМК.

Згідно з постановою, ФДМ після отримання в своє управління цілісного майнового комплексу ЗТМК зобов'язаний надати уряду пропозиції про створення ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" з недержавними учасниками.

В кінці серпня 2012 року відібраний ФДМ приватний оцінювач - ПП "Бюро Маркуса" - визначив вартість майнового комплексу держпідприємства "ЗТМК" в 716,9 млн гривень.

На кінець березня 2012 року балансова вартість основних засобів ЗТМК оцінювалася в 241,6 млн гривень.

Бізнесмен Дмитро Фірташ, власник Group DF, неодноразово заявляв про необхідність створення державно-приватного холдингу в титановій галузі країни.

У 2010 році ця компанія оцінювала потенційний обсяг своїх інвестицій в титанову промисловість України в розмірі 2-2,5 млрд доларів.

Серед об'єктів для інвестування був названий і ЗТМК.

У березні 2012 року президент Віктор Янукович під час відвідин Запоріжжя заявив, що є приватний інвестор, який готовий вкласти 700 млн доларів у ЗТМК.

Запорізький титано-магнієвий комбінат - єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану.

Проектна потужність комбінату - 20 тис тонн на рік, однак внаслідок зносу виробничих фондів комбінат в даний час в змозі щорічно випускати 10 тис тонн губки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: