"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СОТ: Україна може підірвати світову торгівельну систему

Четвер, 18 жовтня 2012, 10:40

Україна відкинула звинувачення в протекціонізмі, що пролунали з боку 58 країн у відповідь на плани Києва переглянути граничні рівні тарифів, які раніше були узгоджені з СОТ.

Про це повідомляє  "Reuters".

Як пише видання, країни, люто критикують торгову політику один одного, у тому числі США, країни ЄС, Китай, Аргентина та Еквадор, були єдині у неприйнятті української позиції. 

"На думку членів СОТ, наміри України можуть підірвати світову торговельну систему", - пише видання.

Реклама:

За словами головного українського перемовника з питань зовнішньої торгівлі Валерія П'ятницького, крок України повністю відповідає духу і букві правил СОТ.

"Намір провести переговори щодо модифікації пов'язаних ставок імпортних мит обумовлено тим, що при даній економічній ситуації та загрозах, що існують для всіх членів СОТ, український уряд повинен мати певну гнучкість в проведенні своєї торговельної політики в тарифному аспекті", - сказав П'ятницький.

П'ятницький також нагадав про провалені в минулому році переговори з питання більш широкої лібералізації світової торгівлі, які СОТ обговорювала протягом десятиліття.

У свою чергу, представники 58 країн виступили проти України на засіданні, відзначаючи, що така тактика може нівелювати лібералізацію торгівлі, яка проводилася протягом днесятиліть. Ніхто не виступив в підтримку України.

"Пропоновані Україною дії матимуть серйозні системні наслідки і Сполучені Штати, як і інші країни, стурбовані прецедентом, який може виникнути", - заявив на нараді офіційний представник США з питань торгівлі.

"Вже минуло майже чотири тижні після того, як Україна повідомила про свої наміри, але члени СОТ все ще не знають, які реальні цілі переслідує Україна, які нові тарифи хоче мати, які будуть компенсатори і чи маємо ми правильні дані для аналізу ситуації".

Офіційні представники України кажуть, що країна не заявляла про намір підняти граничні рівні тарифів, а тільки про бажання "модифікувати ... масштаби та охоплення" її тарифних угод.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: