Уряд хоче підняти мита, бо ринок України дуже ліберальний

Понеділок, 1 жовтня 2012, 15:28

Ініційоване Україною підвищення максимальних ставок митних зборів на 371 вид товарів покликане захистити надмірно відкритий для імпортерів український ринок.

Про це в інтерв'ю заявив урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький, передає ZN.UA.

За його словами, серед позицій, на які планується підвищити мита, окремі види сільськогосподарської продукції.

"Зокрема, якщо згадати м'ясну продукцію, то повинен сказати, що у нас на сьогоднішній день цей ринок найбільш ліберальний. І для багатьох сусідніх, і для більш далеких країн різниця у рівні тарифного захисту становить приблизно десять разів. Тобто відрізняється навіть не в рази, а в десятки разів", - сказав він.

Реклама:

"І це чомусь нікого не турбує. І ніхто не говорить, що це очевидний протекціонізм. Замість цього нам дуже добре розповідали про Дохійські домовленості (домовленості в рамках СОТ про взаємну лібералізацію ринків) тощо. - Україна відкрила ринки. А потім Дохійський процес зупинився. Так тоді, можливо, треба переглянути формат самої Дохійської угоди, тому що в її рамках ми не можемо реалізувати свої інтереси", - заявив урядовий уповноважений.

"Зокрема, щоб були скасовані експортні субсидії на сільське господарство - ми їх не застосовуємо, а хтось застосовує. Ми хочемо, щоб були значно знижені мита на одну і ту ж сільськогосподарську продукцію. Адже ми серйозно лібералізували свій ринок, але більше ніхто не хоче цього робити. Тоді давайте сідати і обговорювати", - зазначив П'ятницький.

Нагадаємо, за даними деяких ЗМІ, Україна має намір підвищити максимальні ставки митних зборів на 350 видів товарів.

Як повідомлялося, за даними видання The Guardian, США заявили про те, що дії України можуть мати негативні наслідки для всієї світової системи торгівлі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: