Російський газ замінять китайськими технологіями

Середа, 5 вересня 2012, 18:54

Через високу ціну російського газу уряд шукає паливо для ТЕЦ, тому альтернативою газу може стати водно-вугільна технологія з Китаю.

Як повідомляє "Німецька хвиля", дана технологія була розроблена в СРСР ще в 60-ті роки минулого століття, однак, українські урядовці згадали про неї лише зараз, коли Україна купує паливо у "Газпрому" за найвищою у Європі ціною – понад 400 доларів за тисячу кубометрів.

Проте, використовувати будуть не радянські, а китайські технології. Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що до осінньо-зимового періоду цього року з газу на вугілля буде переведено перші шість теплоагрегатів.

Нагадаємо, що на переоснащення українських теплоелектроцентралей "Нафтогаз" залучає під державні гарантії кредит державного банку Китаю на понад 3,5 млрд доларів. За ці гроші буде переоснащено п’ять ТЕЦ – Одеську, Сєверодонецьку, Херсонську, Миколаївську і Харківську ТЕЦ-5.

Реклама:

У квітні Верховна рада зняла мораторій на приватизацію цих об’єктів.

Водночас екологи кажуть, що згоряння водно-вугільної суміші шкодить довкіллю. Подальше збільшення частки вугілля в загальному енергобалансі країни призведе до забруднення атмосфери пилом та іншими шкідливими речовинами.

Про це йдеться у зверненні Робочої Групи неурядових екологічних організацій України з питань зміни клімату до прем’єр-міністра України.

"Хоча у нас ці технології широко не застосовувалися і немає точних підрахунків по викидах в атмосферу, але однозначно можна сказати, що це не найкращий вихід економити газ, жертвуючи здоров’ям людей", - прокоментував "Німецькій хвилі", виконавчий директор Національного екологічного центру України Юрій Урбанський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: