Азаров, який часто буває на Петрівці, готовий якось допомогти видавцям

Вівторок, 4 вересня 2012, 19:24

Кабінет міністрів готовий надати додаткові податкові пільги для українського видавництва.

Про це сказав прем'єр-міністр Микола Азаров, повідомляють "Українські новини".

"Ми готові надати які-небудь податкові пільги", - сказав Азаров.

Крім того, прем'єр поскаржився на те, що сучасне суспільство читає значно менше, ніж раніше.

Реклама:

У зв'язку із цим Азаров упевнений, що необхідно також зайнятися пропагандою читання.

Прем'єр розповів, що особисто часто ходить по книжковому ринку "Петрівка" у Києві й цікавиться книгами, які там представлені.

"Недавно от був на Петрівці, пройшовся по розвалу, купив те, що мене цікавить. Я регулярно там буваю, оскільки мені подобається, що там вільний доступ до книг", - сказав Азаров.

Водночас він зазначив, що в цей час на українському книжковому ринку присутня значна кількість неякісних російських книг.

"По-перше, величезна кількість російської макулатури. Якби я мав можливість, то я б просто не пустив їх на ринок. Ці книги нікому не потрібні. Вони низькохудожні, у них найчастіше переважає вимисел і перекручування дійсності, а багато в чому вони й аморальні", - сказав Азаров.

Разом з тим він додав, що в країні цензура давно скасована, і тому наявність такої літератури є винятково питанням смаку й потреб суспільства.

"Не вказати на те, що книжковий ринок України перебуває під величезним впливом, будемо говорити, Росії, що не найкращим чином представлена в нас, не можна", - продовжив Азаров.

У зв'язку з цим він упевнений, що необхідно продумати заходи для того, щоб підтримати українське книговидання.

На думку прем'єра, повинна активно розвиватися самобутня українська література.

Як повідомлялося, у липні міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник заявив, що Кабінет Міністрів не має наміру ліквідувати існуючі податкові пільги для українських книговидавців.

В 2011 році українські видавництва збільшили частку тиражу україномовних книг у загальному тиражі виданих книг з 53,49% до 56,80% порівняно з 2010 роком.

В цілому видавці скоротили тираж випущених в 2011 році книг порівняно з 2010 роком на 9,87%, або на 4,057 млн екземплярів до 37,057 млн екземплярів.

В 2010 році видавництва в Україні скоротили частку тиражу україномовних книг у загальному тиражі виданих книг з 56,74% до 53,49% порівняно з 2009 роком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!