Бернанке не поспішає з новим раундом кількісного пом'якшення

Понеділок, 3 вересня 2012, 17:53

Голова ФРС Бен Бернанке використав зустріч глав ЦБ для захисту майбутніх стимулюючих заходів.

Але з новим раундом кількісного пом'якшення він не поспішає - надто багато ризиків, пишуть "Ведомости".

Виступу голови ФРС на конференції в Джексон-Хоул чекали з нетерпінням - це місце було трибуною, з якої оголошувалися ключові зміни в грошово-кредитній політиці США.

Тут у 2010 р. Бернанке повідомив про другий раунд кількісного пом'якшення (QE2), а в 2011 р. - про програму «твіст» (заміна короткострокових облігацій на довгострокові).

Реклама:

На цей раз Бернанке використовував Джексон-Хоул для захисту методів нетрадиційної грошово-кредитної політики, зауважує Пол Дейлс з Сapital Economics.

ФРС забезпечить додаткові заходи для підтримки економіки та ринку праці в контексті цінової стабільності, пообіцяв Бернанке, але не сказав коли.

За перші два раунди - QE1 і QE2 - регулятор витратив на викуп активів $ 2,3 трлн.

Програми підняли виробництво на 3% і дозволили збільшити зайнятість на 2 млн робочих місць, сказав Бернанке.

Якщо QE3 неминуча, чому її не запускають, дивується Стівен Кінг з HSBC.

У нетрадиційних методів є зворотна сторона, пояснив Бернанке: надмірне домінування ЦБ може порушити функціонування ринків - знизити частку приватних гравців, спотворити ціни на активи, пошкодити канали реалізації грошово-кредитної політики, підвищити вартість обслуговування казначейських зобов'язань, осушити ліквідність і знизити довіру громадськості до ФРС .

Потрібно зважувати виграш і негативні наслідки, вважає Бернанке.

Становище не настільки тяжке, щоб запускати QE3: уточнені дані ВВП за II квартал виявилися кращими, ніж очікувалося, - 1,7%, пишуть аналітики Barclays, але залишається багато ризиків.

Темпи зростання експорту США впали з 13,1% в 2010 р. до 4,5% в II кварталі, прибутку американських корпорацій за кордоном - на 3,3%.

Монетарна політика не може нейтралізувати глобальні фінансові ризики і проблеми податково-бюджетної політики, визнає Бернанке.

ФРС чекає прояснення позиції ЄЦБ, вважають аналітики.

Президент ЄЦБ Маріо Драгі скасував поїздку до Джексон-Хоул, пославшись на підготовку до засідання ЄЦБ 6 вересня, на якому повинна обговорюватися програма викупу держоблігацій проблемних країн.

Європа - один із головних ризиків для США, визнає співробітник адміністрації США.

Ймовірно, рішення про третій раунд і продовження періоду наднизьких ставок до 2015 р. буде прийнято на наступному засіданні ФРС 12-13 вересня, вважає Дейлс: "Але навряд чи QE3 сильно допоможе економіці, вона не виросте в 2013 р. більше ніж на 2%".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: