"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Боротьба НБУ зі спекулянтами накрутить ціни на кредити

П'ятниця, 21 вересня 2012, 11:12

Боротьба НБУ з валютними спекулянтами допоможе утримувати курс, але накрутить ціни на кредити.

В найближчі місяці банкіри можуть остаточно згорнути кредитування економіки, пише тижневик "Коментарі".

За словами директора департаменту корпоративного бізнесу ПАТ "КБ "Південкомбанк" Андрія Лехіцкого, ставки за позиками для корпоративних клієнтів вже досягають 25-28% і немає причин вважати, що ситуація до кінця року кардинально зміниться.

Відсутність в банках гривні - результат дій НБУ, який намагається перекрити можливість валютних спекуляцій і утримати стабільність української валюти.

Реклама:

До цих пір НБУ абсорбував гривню за допомогою коректування нормативів резервування, розміщення депозитних сертифікатів та ін.

Однак після різкого стрибка курсу долара на початку вересня, коли спекулянти штовхнули котирування "зеленого" до трирічного максимуму, регулятор почав буквально вимітати з ринку національну валюту.

Відсутність ліквідності автоматично підштовхнуло вгору ціни на короткострокові ресурси, а процентні ставки овернайт досягли 35% - максимуму з початку 2009 року.

Видача кредитів при цьому практично зупинилася.

"Гривня буде зникати і дорожчати стараннями НБУ кожен раз, коли спекулянти будуть робити спроби розхитати ринок. А це обов'язково відбудеться. Адже якщо вони не качнуть ринок до виборів і не скинуть долари дорого, після виборів це буде зробити складно", - прогнозує один з банкірів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!