Влада хоче створити омбудсмена для бізнесу

Середа, 19 вересня 2012, 09:21

Державна служба підприємництва пропонує захистити бізнес від порушень контролюючих органів.

Для цього в ній готують законопроект, яким хочуть наділити службу повноваженнями бізнес-омбудсмена, пише "Комерсант-Україна".

Перший заступник голови Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Олександр Потімков заявив про намір відомства стати бізнес-омбудсменом - органом, перевіряючим роботу контролюючих органів.

Служба вже почала готувати законопроект, яким, зокрема, пропонується встановити адміністративну відповідальність посадових осіб органів держнагляду за порушення в ході перевірок бізнесу.

Реклама:

"Якщо раніше підприємець міг скаржитися на неправомірні дії тільки в прокуратору або суд, то незабаром у нього з'явиться новий механізм захисту прав", - зазначив він.

Представники бізнесу оцінили ініціативу неоднозначно.

"Ця ідея давно обговорюється бізнесом. Бізнес-омбудсмен може бути ефективним лише в разі його реальної незалежності, наприклад, якщо члени відомства будуть вибиратися найбільшими бізнес-асоціаціями. В інших випадках виникають сумніви в тому, чи зможе такий орган на практиці захищати підприємців", - заявила виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев'янко.

Більш жорстку оцінку пропозиції дали у Міжнародній фінансовій корпорації (IFC).

"Неефективно призначати контролера над контролером. Зрештою, це створить потребу в новому контролері більш високого рівня. Крім того, ми бачимо в цій ініціативі високі корупційні ризики", - заявив керівник проекту IFC "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осаволюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: