Звинувачення ЄС є смертельними для "Газпрому" - The Economist

П'ятниця, 14 вересня 2012, 13:17

"Газпром" недооцінив рішучість Єврокомісії у боротьбі за лібералізацію газового ринку.

Про це йдеться в статті The Economist, передає Тиждень.ua.

"Газпром недооцінив повноваження Єврокомісії, яка підштовхнула країни-члени до лібералізації своїх газових ринків. Він спробував заблокувати розподіл ринку сумішшю батога і пряника. Але це принесло більше проблем", - сказано у статті.

Видання нагадало, що рік тому комісія провела серію захоплюючих набігів на 20 офісів "Газпрому", що розвіяло міф про політичні зв'язки компанії у великих європейських країнах, які дали їй імунітет.

Реклама:

"4 вересня комісія почала антимонопольне розслідування за трьома звинуваченнями. Всі вони є потенційно смертельними для бізнес-моделі Газпрому", - цитує статтю Тиждень.ua.

"Він (Газпром) любить укладати угоди з окремими країнами, що дозволяє винагороджувати друзів і карати ворогів. Тепер "Газпрому" буде важко захищати контракти з окремими країнами проти правил єдиного ринку ЄС", - йдеться у статті.

"Дехто всередині компанії прагне конкурувати зі сланцевим газом, який в Європі досі не видобувають. Але як дізналася американська компанія Microsoft після своїх сварок з комісією: монопольна влада в Європі приносить більше ворогів, ніж прибутку", - зазначає The Economist.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: