Скорочення населення в Україні продовжується - експерти

Четвер, 9 серпня 2012, 10:10

В Україні продовжується скорочення населення, але значно повільнішими темпами, ніж це було в 90-ті роки.

Про це йдеться аналізі аналітиків Ерсте Банку.

За їх даними, народжуваність суттєво збільшилась завдяки значному росту доходів, адже з початку 2002 року по травень 2012 року реальна зарплата зросла більш ніж втричі.

"Середня зарплата в 2002 році дорівнювала еквіваленту 64 доларів, в той час як в травні 2012 року вона сягнула рівня 376 доларів. Ріст доходів ґрунтується на значному зростанні цін на сталь та збільшенні соціальних виплат", – розповідає аналітик Ерсте Банку Мар’ян Заблоцький.

Реклама:

Проте експерти зазначили, що все ж з урахуванням поточних темпів до 2030 року населення України може зменшитися до 39 мільйонів.

"У зв’язку з ростом тривалості життя, низького рівня народжуваності та масової еміграції в 90-ті роки тенденція старіння населення продовжиться. В Україні кількість населення, вік якого перевищує 65 років, становить 16%, що є одним з найвищих показників у світі. В 2011 році кількість економічно активного населення скоротилась до 18,5 млн, в той час як кількість пенсіонерів виросла до 13,7 млн осіб", - сказано в аналізі.

"За винятком зайнятих у тіньовому секторі 4,7 млн осіб, на одного працівника вже припадає один пенсіонер. Співвідношення пенсіонерів до зайнятих в економіці зростатиме", – прогнозує аналітик.

За даними аналітиків, українці значно змінили підхід до прийняття рішень про народження дітей та створення сімей, адже впродовж останніх 10-ти років кількість жінок, що народжує у віці старше 25 років, зросла майже вдвічі, в той час як кількість жінок, що бажають народжувати до 25 років, продовжує скорочуватись.

"Більш виважений підхід до формування сімей призвів до меншої кількості розлучень. В Україні на 100 шлюбів припадає близько 45 розлучень порівняно з 59 розлученнями, що фіксувалися 10 років тому. Це не значно відрізняється від рівня розлучень на Заході, наприклад, у Німеччині цей показник становить 51, а в США - 49", – говорить Заблоцький.

Найбільшою проблемою для здоров’я українців, відзначили аналітики, є серцево-судинні хвороби, від яких найчастіше страждають чоловіки, а причиною великої кількості смертей від серцево-судинних захворювань є значне споживання алкоголю та нездорова їжа.

"В Україні найбільша кількість смертей на дорогах у Європі по відношенню до кількості населення. При цьому кількість смертей від самогубств є теж однією із найвищих у світі і дорівнює кількості загиблих від ДТП. Зростаючою проблемою смертності українців буде ВІЛ/СНІД. До 2014 року кількість людей з ВІЛ може подвоїтись і сягнути 3,5% дорослого населення", - повідомили аналітики Ерсте Банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: