"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄЦБ готовий обговорити умови викупу держоблігацій проблемних країн

Вівторок, 7 серпня 2012, 18:04

Європейський центральний банк має намір прив'язати питання про викуп державних боргових зобов'язання проблемних країні єврозони до умов їх фінансування, які будуть запропоновані антикризовими фондами регіону.

Про це заявив глава Центробанку Естонії і член ради ЄЦБ Ардо Ханссон, повідомляє портал "Дело".

Ханссон уточнив, що в будь-якому випадку обсяг викупу повинен бути "значним" і "стійким", хоча деталі майбутньої програми, зокрема, питання про те, чи збережуть країни, які отримують допомогу з боку антикризових фондів і ЄЦБ, доступ на ринки держборгу або виявляться на повному забезпеченні цих інститутів, можуть бути обговорені на засіданні ЄЦБ у вересні.

"Це має бути щось велике, щоб впоратися з проблемами, які належить вирішити, але при цьому потрібно мати на увазі і ризики для ЄЦБ. Не варто вдаватися до чогось дрібного. Це має бути щось настільки значне і стійке, щоб можна було відчути різницю", - відзначає Ханссон.

Реклама:

На минулому тижні глава ЄЦБ Маріо Драгі дав зрозуміти, що Центробанк єврозони має намір використовувати весь арсенал нетрадиційних засобів для виведення регіону з триваючого вже третій рік кризи.

Цей план, який, очевидно, в першу чергу передбачає викуп держоблігацій проблемних країн, не зустрів підтримки у Бундесбанку.

Ханссон зазначив, що "коли ви опиняєтеся там (на засіданнях ЄЦБ), ви знімаєте капелюх своєї країни і надягаєте капелюх ЄЦБ".

Крім того, заявив глава естонського ЦБ, "в кінцевому підсумку у кожного є свій голос", натякаючи на те, що голові Бундесбанку Йенсу Вайдманн може просто не вистачити голосів, щоб заблокувати рішення про викуп держоблігацій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: