"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Французький сир Рокфор під загрозою зникнення

Понеділок, 27 серпня 2012, 16:03

Французький сир Рокфор під загрозою зникнення через повернення вовків на батьківщину сиру - в департамент Лозер.

Як зазначає газета Telegraph, фермери зафіксували 30 випадків нападу вовків на овець. В результаті 62 особини загинули, передає Bfm.

Під загрозою виробництво сиру за традиційною рецептурою. Згідно тисячолітньою традицією, вівці повинні щодня вільно пастися і мати в необмежено доступі траву.

Фермери зазначають, що через вовків вівці тепер не можуть перебувати на вільному випасі. Незмінність смаку дуже важлива. Крім того, це традиції, які дозволяють зберігати спадщину людства, говорить генеральний директор "Московського гастрономічного фестивалю" Ігор Губернський:

Реклама:

"Слідувати традиціям - то не тільки привілеї виробників сиру Рокфор, а взагалі багатьох виробників сільськогосподарської продукції, пов'язаної з тваринами, тобто правильний вигул, овець, корів, правильне харчування, відсутність стресів - це дуже важливий процес, який дозволяє проводити регіональну продукцію, яка ще потім і сертифікується. Будь-які порушення традицій, які б маленькі вони не були, потім в підсумки руйнують весь фундамент - в цьому їх цінність".

В якості заходів захисту деякі фермери використовують пастуших собак і встановлюють електричні паркани. Однак подібні заходи по кишені не всім, а їх ефективність - дуже низька. Деякі фермери готові захищати своє стадо за допомогою зброї.

Однак згідно закону відстрілювати вовків в цьому регіоні можна тільки за спеціальною ліцензією. А вовк, як відомо, "санітар лісу", говорить керівник проектів захисту прав тварин "Віта" Костянтин Сабінін:

"Вівці дуже погано переносять неволю в природі. В природі вони поширені в сухих високогірних регіонах, де тварини існують невеликими групами. А при промисловому тваринництві їх тримають величезними стадами і при великій скупченості. Це призводить до таких захворювань, як копитна гниль, мастит, сліпота , вірусні захворювання. А оскільки в природі вовку відведена роль "санітара лісу", то у нього загострений нюх, і саме хвора тварина стане жертвою вовка".

Уряд Франції закликає фермерів до спокою. Поки було виявлено присутність тільки одного вовка. Крім того, влада обіцяє компенсації за кожну задерту вівцю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: