Іран намагається обійти банківські санкції через Вірменію

Вівторок, 21 серпня 2012, 13:14

Міжнародні санкції чинять тиск на Іран, і він намагається розширити присутність своїх банків у Вірменії, щоб компенсувати таким чином втрату прав у країнах, на які звик спиратися в бізнесі.

Інтерес Ірану до сусідньої Вірменії збільшується в період зростаючої міжнародної ізоляції, в яку потрапила Ісламська республіка, передає Reuters.

Крім того, західні уряди та спецслужби уважно спостерігають за банківськими зв'язками Ірану у всьому світі, намагаючись зупинити ядерну програму Ісламської республіки.

Новітній приклад прояву такої пильності - британський банк Standard Chartered, який потрапив у центр уваги, коли США заявили, що він приховав від американських регуляторів і акціонерів транзакції, пов'язані з Іраном, на суму близько 250 мільярдів доларів.

Реклама:

Вірменія знаходиться в тісних торговельних відносинах з Іраном і працює над тим, щоб поліпшити зв'язки з Євросоюзом.

Розширення фінансової опори в подібній державі дозволить Тегерану з більшою легкістю заплутувати міжнародні платежі і обманювати західні секретні служби.

Комітет експертів ООН, що спостерігає за дотриманням санкцій проти Тегерана, нещодавно направив доповідь комісії Ради Безпеки щодо санкцій, де говориться, що Іран невпинно шукає способи обійти банківські обмеження.

"Одна держава, що межує з Іраном, повідомила комітетові про запити від Ірану про відкриття нових фінансових організацій, - йдеться в доповіді. - Запити не були задоволені, мабуть, через складне законодавства цієї країни".

Кілька дипломатів ООН, знайомих з роботою комітету, підтвердили, що неназваною державою є Вірменія, з якою у Ірану вже є банківські зв'язки.

Незважаючи на відмову Вірменії від нелегальних банківських домовленостей, Іран не залишає спроб розширити свої позиції в цій країні, говорять дипломати.

Американські чиновники неодноразово попереджали вірменських колег, щоб ті посилили фінансовий контроль.

Торгівля Ірану з Вірменією вимагає транскордонних банківських операцій.

За словами президента Ірану Махмуда Ахмадінежада, річний торговий оборот Ірану з Вірменією становить близько 1 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: