Парламент дозволив посилити фіскальний тиск на підприємства

Понеділок, 9 липня 2012, 10:16

Прийнятий 5 липня законопроект №10224, як виявилося, не тільки призводить Податковий кодекс у відповідність з адміністративною реформою, але і дозволяє збільшити фіскальні збори з бізнесу.

Парламент узаконив досі добровільну практику щомісячної сплати авансових платежів з податку на прибуток, пише "Комерсант-Україна".

Аванс, який становитиме не менше 1/12 від нарахованих сум податку за попередній рік, з 1 січня 2013 року буде застосовуватися до підприємств з річним доходом понад 10 млн гривень.

При цьому декларацію вони подаватимуть не щокварталу, як зараз, а раз на рік.

Реклама:

Це скоротить витрати часу на складання та подання звітності з податку на прибуток, вважає глава комітету Верховної ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.

За словами глави податкового комітету "Європейської бізнес асоціації" Володимира Котенка, бізнес погоджувався на авансові платежі, засновані на даних поточного податкового періоду, а не попереднього, як це було до 2003 року.

"Тепер же виходить, що зобов'язання виникають у зв'язку з хорошими результатами минулого року, а в поточному році у мене вже можуть бути збитки. І є гроші у підприємства чи ні - все одно треба платити", - сказав Котенко.

Президент групи "Українська промислова енергетична компанія" Анатолій Гіршфельд упевнений, що нічого хорошого у сплаті авансів немає: "Це вимивання оборотних коштів. Ще неясний результат по року, а сплата авансів обов'язкова".

Якщо підприємство за підсумками I кварталу стане збитковим, воно перестане платити податок авансом, поки прибуток не з'явиться в наступних звітностях.

При цьому платники податку зможуть більше не подавати разом з декларацією перелік доходів і витрат в розрізі контрагента-платника єдиного податку.

За словами Хомутинніка, наявність такої норми "значно ускладнило облік і звітність, особливо банків".

Поправки торкнулися і критеріїв автоматичного відшкодування ПДВ. Їх список був розширений - податок за спрощеною процедурою не повернуть збитковим компаніям.

Варто зазначити, що в рамках адміністративної реформи Державна податкова служба позбулася ряду повноважень.

Вона більше не може стверджувати форми податкової декларації, звіти про надання даних з ввезення на митну територію імпортних товарів, порядок контролю над митними органами зі сплати ПДВ, акцизу та екологічного податку, а також відстрочки зобов'язань або податкових боргів платника.

Ці повноваження отримало Міністерство фінансів. Прийнята також норма, ініційована Державною митною службою, про збільшення кількості обов'язкових реквізитів у податковій накладній - суб'єкти будуть зобов'язані вказувати номер і дату митної декларації, щоб не допустити в роздріб "сірий" імпорт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: