Думка експерта: "Прогресивний" податок на доходи не вирішить проблем оподаткування заробітних плат

П'ятниця, 6 липня 2012, 13:48 -

Прогресивна шкала податку з доходів фізичних осіб не вирішить існуючих проблем оподаткування заробітних плат.

Таку думку висловив юрист ЮФ "Ілляшев та Партнери" Владислав Голубовський у коментарі "Економічній правді".

В Україні до 2004 року вже діяла прогресивна шкала ПДФО (яка становила від 10% до 40%), проте вона була змінена на єдину ставку в розмірі 13% (з 2007 р.– 15 %, з 2011 р. – 15%/17%), при цьому одним з основних аргументів на користь переходу до єдиної ставки була необхідність детінізації зарплат, нагадав він.

"Запровадження підвищеної ставки податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) для найбільш заможних громадян та, навпаки, зниженої ставки для людей з низьким рівнем доходів, про що казав Президент під час свого виступу з нагоди дня працівника Державної податкової служби, навряд чи матиме наслідком позитивні зміни в українській економіці. Адже корінь проблем, які наразі супроводжують виплату в Україні заробітних плат, полягає зовсім не в ставці сплачуваного з них податку", - вважає Голубовський.

Реклама:

Перша і найголовніша проблема, за його словами, стосується нарахування роботодавцем єдиного соціального внеску, ставка якого складає 36,76%-49,7% від рівня заробітної плати.

У сукупності з відрахуваннями, які сплачуються роботодавцем із заробітної плати працівника, а саме – згаданим ПДФО, ставка якого наразі становить 15% (17%), та єдиним соціальним внеском у розмірі 3,6%, фактично до бюджетів та фондів соціального страхування сплачується 55,36% від номінального розміру заробітної плати (в окремих випадках – 70,3%).

"Викладене вище наочно показує, чому багато українських підприємств виплачує заробітну плату "в конвертах" - інакше вони просто не зможуть продовжувати свою діяльність і забезпечувати роботою своїх працівників. Це також доводить, що запровадження прогресивної шкали ПДФО за умов збереження ставок єдиного соціального внеску не матиме позитивного ефекту на процес справляння податків", - пояснив експерт.

"Безперечно, з точки зору забезпечення соціальної справедливості перехід до прогресивної шкали ПДФО є правильним кроком, але якою буде ця шкала і наскільки коректно вона буде відображати співвідношення між великими та маленькими доходами – велике питання. Тобто, ефект від запровадження такого підходу може мати зовсім протилежні наслідки тим, які від нього очікуються", - вважає він.

Іншою проблемою, за словами Голубовського, є моральний аспект оподаткування, а саме – постійні повідомлення у ЗМІ про нецільове та неефективне використання бюджетних коштів, які формують у громадян негативне ставлення до процесу поповнення державної скарбниці.

"Новина про підвищення ставки податку, найімовірніше, викличе у великої частини співвітчизників лише внутрішній протест. У даному контексті слід нагадати, що найбільшими платниками ПДФО є керівники та менеджери найбільших іноземних та українських бюджетоутворюючих підприємств", - зазначив Голубовський.

"З урахуванням того, що більшість країн світу застосовує прогресивну шкалу ПДФО, за своєю суттю пропозиція Президента дійсно є конструктивною. Проте, реалії сьогодення чітко показують, що перед тим, як приступати до реформування системи оподаткування доходів громадян, слід суттєво змінити діючу систему пенсійних відрахувань. Інакше чергова ініціатива з реформування закінчиться відомим "хотіли, як краще, а вийшло – як завжди", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: