Банкіри скаржаться Азарову на "регіонала" Святаша і просять відновити законність. Документ

Вівторок, 31 липня 2012, 15:39

Українські банкіри написали листа прем’єр-міністру Миколі Азарову про компанії, які ухиляються від виконання кредитних зобов’язань і пов’язані з українським бізнесменом, нардепом, членом Партії регіонів – Дмитром Святашем.

Лист, який є у розпорядженні "Економічної правди", підписали Олександр Луканов (президент, головний керуючий директор ПАТ "Альфа-Банк"), Вадим Пушкарьов (голова правління ПАТ "ВТБ Банк"), Сергій Панов (в. о. голови правління УкрСиббанк BNP Paribas Group), Олена Єфремова (в. о. виконавчого директора НАБУ).

"Приводом для спільного публічного звернення стали факти злісного ухилення від виконання кредитних зобов’язань компаніями, що входять до групи "АІС", які, у свою чергу, пов’язані з українським бізнесменом, членом Партії регіонів – Дмитром Святашем", - сказано у листі.

"Ми, як представники найбільших банків, переконані, що такі дії з боку великих бізнесменів, які ведуть активне громадське й політичне життя, є загрозою для стабільності банківської системи України та суперечать економічним інтересам України, зацікавленої в залученні інвесторів", - заявили банкіри.

Реклама:

За їх словами, протягом кількох років найбільші фінустанови ведуть судові тяжби з компаніями, пов’язаними з Святашем, у процесі яких неодноразово наражалися на умисне затягування розгляду справ, неправочинні рішення.

"Позичальники маніпулюють законодавчими нормами. Відбувається підробка документів, підкуп нотаріусів, неправомірне відчуження заставного майна, штучне банкрутство підприємств із метою ухилення від узятих на себе зобов’язань", - повідомили банкіри.

За різними оцінками ЗМІ, загальна заборгованість компаній групи "АІС" перед банками та іншими кредиторами становить близько 250 мільйонів доларів.

За даними банків, серед "банкрутів" – ключові компанії групи "АІС": ТОВ "Авто-Холдинг", ТОВ "Автосервіс-Т" і навіть головна компанія групи – "Корпорація "Автоінвестбуд" (яка таємно від банків, що кредитують, була незадовго до цього перейменована на "Корпорацію "Співдружність Комп").

"Водночас були засновані нові компанії, що продовжують вести бізнес під торговою маркою "АІС", будучи дилером Chevrolet, ГАЗ, УАЗ, Geely, Citroen, MG і SsangYong.

Це є яскравим прикладом того, що публічність і високі державні посади не є додатковим стимулом до фінансової порядності позичальника, а використовуються як метод ухиляння від сплати боргів", - зазначили банкіри.

"Шановний Миколо Яновичу, ми, як представники фінансового сектора, звертаємося до Вас як до голови Партії регіонів та прем’єр-міністра України із проханням звернути увагу на ситуацію, що склалася у найбільших банків із корпорацією "АІС", підконтрольною Святашу, і втрутитися для відновлення законності",- підсумували представники банківського сектору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: