"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров: "трубами" в обхід України ризиковано користуватися в мороз

Вівторок, 3 липня 2012, 09:03

Газопроводи "Північний потік" і "Південний потік" ризиковано використовувати в сезон лютих морозів.

Таку думку висловив прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з управляючим директором компанії Ferrostaal Марком Нойманом у понеділок, повідомляє агентство УНІАН.

"Аномальні морози показали, що ні "Північний потік", ні "Південний потік" не мають, і в найближчому майбутньому не матимуть, надійних газосховищ, які могли б бути задіяні в період аномально низької температури повітря. Тому альтернативи модернізації української ГТС немає. Тому що ні "Північний потік", ні "Південний потік" не знімають ризиків, які викликані аномально низькими температурами", - заявив Азаров.

Він також аргументував безальтернативність модернізації української ГТС тим, що це найбільш дешевий і надійний спосіб забезпечити безперебійне постачання енергоресурсів до Європи

Реклама:

Азаров вкотре наголосив, що для модернізації української ГТС необхідно створити тристоронній консорціум за участю України, Росії та Європейського Союзу.

У створенні такого консорціуму мають бути зацікавлені всі три сторони, відзначив український прем'єр.

Як відомо, переможцем конкурсу з оцінки вартості активів української газотранспортної системи стала "Бейкер Тіллі Україна ЕК" (м.Київ).

"Бейкер Тіллі Україна" має провести оцінку вартості активів системи магістрального трубопровідного транспорту газу України, зокрема підземних сховищ газу і об'єктів інфраструктури, в строк до 1 серпня 2012 року.

Газотранспортна система України є другою в Європі та однією з найбільших у світі. Загальна протяжність газопроводів (без урахування нових об'єктів), які експлуатує компанія, становить 37,1 тис. км, зокрема магістральних газопроводів - 22,2 тис. км і газопроводів-відведень - 14,9 тис. км. Кількість газорозподільних станцій (ГРС) становить 1449.

"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи. Газопровід проходить через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборга) до побережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу більш як 1200 км.

Проект "Північний потік" реалізує спільне підприємство Nord Stream AG. Зараз частки в компанії Nord Stream AG розподілені таким чином: ВАТ "Газпром" - 51%, Wintershall Holding і E.ON Ruhrgas - по 15,5%, Gasunie і GDF Suez - по 9%.

Комерційні поставки газу по першій нитці "Північного потоку" почалися 8 листопада 2011 року.

18 квітня достроково завершилося укладання другої нитки газопроводу "Північний потік". До кінця 2012 року, після закінчення пусконалагоджувальних робіт і заповнення технічним газом, нитка буде готова до початку постачання газу до Європи.

Після виходу на проектну потужність обох ниток продуктивність "Північного потоку" становитиме 55 млрд куб. м газу на рік.

Рішення про будівництво 3-ї та 4-ї нитки "Північного потоку" планується ухвалити до кінця 2012 року.

З метою диверсифікації маршрутів експортних поставок природного газу ВАТ "Газпром" реалізує проект будівництва газопроводу через акваторію Чорного моря до країн Південної та Центральної Європи - проект "Південний потік".

Для реалізації сухопутної частини проекту з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією підписані міжурядові угоди.

16 вересня 2011 року відбулося підписання Угоди акціонерів компанії South Stream Transport AG з реалізації морської ділянки проекту.

Відповідно до документа, частка участі ВАТ "Газпром" у проекті морського газопроводу становить 50%, італійської ENI - 20%, німецької компанії Wintershall Holding GMBH і французької EDF - по 15%.

Будівництво газопроводу планується почати наприкінці 2012 року. Перші постачання газу по "Південному потоку" заплановані на кінець 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: