Затулін: ціна на газ змусить Україну дозволити модернізацію ЧФ

Субота, 28 липня 2012, 17:33

Козир Росії на затягнутих переговорах з Україною про заміну старих кораблів Чорноморського флоту РФ на нові – ціна на газ.

Таку думку висловив у коментарі ВВС Україна екс-депутат російської Держдуми Костянтин Затулін, який прибув до Севастополя на святкування Дня Військово-морського флоту РФ, який відбудеться цієї неділі.

Затулін зазначив, що вплив Росії на економіку України – це той вагомий переговорний аргумент, що врешті примусить українську сторону швидше надати дозвіл на поновлення застарілого Чорноморського флоту.

Підписана в 1997 році російсько-українська угода щодо параметрів поділу колишнього Чорноморського флоту СРСР зафіксувала лише перелік військових кораблів, літаків та частин російського флоту, які перебувають на території України. Домовленість, однак, не передбачає механізму заміни озброєнь Чорноморського флоту.

Реклама:

Цю прогалину має вирішити нова угода про модернізацію російських озброєнь у Криму. Її обговорення триває вже майже десять років.

Україна наполягає, що будь-яка заміна, наприклад, кораблів ЧФ, по-перше, має проводитися з дозволу Києва, а по-друге, відбуватися за принципом "тип на тип" і "клас на клас".

Натомість російська сторона прагне збільшити потужності свого угруповання у регіоні.

За інформацією командувача ЧФ контр-адмірала Олександра Федотенкова, перший корабель з тих, які за його словами, без затримок будуються у Санкт-Петербурзі, мають з'явитись у Севастополі вже в 2014 році. Йдеться, зокрема, про фрегат "Адмірал флоту Касатонов" та дизельний підводний човен.

Попри минулорічні заяви міністрів оборони обох країн, що угода про модернізацію ЧФ перебуває на стадії завершення, її досі не підписано.

Разом з тим, цього року святкування Дня ВМФ Росії та Дня флоту України у Севастополі знов об’єднали, як це було за президентства Леоніда Кучми.

У 2008 році Віктор Ющенко призначив День флоту України на першу неділю липня. У такій спосіб президент намагався розвести в часі українську і російську дати.

Цього року президент Віктор Янукович повернув День флоту України на останню неділю липня – день, коли своїх моряків ще з часів СРСР вшановує Росія.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: