М'ясо та молоко подорожчають через високі ціни на зернові

П'ятниця, 27 липня 2012, 11:27

На цьому тижні міністерство сільського господарства США підвищило прогноз інфляції на продукти харчування з 2,5% до 3,5% в 2012 році, а також з 3% до 4% в 2013 році, що є найвищим показником з початку світової фінансової кризи 2008 року (5,5%).

Зростання цін на продовольство може викликати безпрецедентна з 1956 року посуха, яка охопила дві третини території США і стала причиною зростання цін на кукурудзу і пшеницю, пише "Комерсант-Україна".

В результаті, за прогнозами міністерства, ціни на молокопродукти, яйця та м'ясо будуть зростати швидше інфляції - через посуху витрати на корм тварин збільшилися.

Зараз кукурудза на Чиказькій товарній біржі торгується на рівні 8 доларів за бушель, що на 50% вище в порівнянні з попереднім місяцем.

Реклама:

За оцінками міністерства сільського господарства США збільшення вартості кукурудзи на 50% призводить до зростання вартості м'ясо-молочної продукції на 1%.

В результаті в міністерстві очікують, що індекс споживчих цін на м'ясо курки та індички виросте на 3,5-4,5%.

Яловичина подорожчає на 4-5%, молочні продукти - на 3,5-4,5%, свинина - на 2,5-3,5%.

Якщо ціни на зернові та м'ясо в світі підвищаться, то подорожчання слід очікувати і в Україні, каже начальник відділу по роботі з інвесторами та ЗМІ найбільшого в Україні виробника м'яса курки - компанії "Миронівський хлібопродукт" (МХП) Анастасія Соботюк.

У липні вартість пшениці в Україні досягла максимуму за останній рік - тільки в минулий місяць її ціна на внутрішньому ринку зросла на 13,5%, до 238 доларів за тонну (з ПДВ), експортна - на 17,4%, до 310 доларів за тонну (FOB Чорне море).

Внутрішня ціна на кукурудзу підвищилася на 8,4%, до 201 долара за тонну, експортна - на 14%, до 278 доларів за тону.

Подорожчання зерна в Україні також наслідок несприятливих погодних умов в основних країнах-експортерах зернових, у першу чергу в США.

Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа вважає, що стався зростання цін на зернові вже восени призведе до подорожчання м'ясо-молочної продукції в Україну. Проте директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка впевнений, що уряд спробує не допустити різкого підвищення цін на продукти харчування до парламентських виборів, задіявши при цьому адміністративний ресурс.

Джерело видання в Мінагрополітики впевнене, що уряд буде "боротися із зростанням цін на продукти харчування виключно за допомогою державних інтервенцій".

"У поточному році Аграрний фонд сформував рекордний обсяг зернових - понад 2 млн тонн. Його цілком достатньо для того, щоб збивати ціни на хлібобулочні вироби. Якщо це необхідно, інтервенції будуть також проводитися щодо м'ясо-молочної продукції", - сказав співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: