"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Латинській Америці з'явилися нові "економічні тигри"

Четвер, 26 липня 2012, 10:12

Не так давно у бізнесменів, які шукали місце вкладення грошей в Латинській Америці, вибір обмежувався Бразилією, Мексикою і, можливо, Чилі.

Тепер експерти стверджують, що ситуація змінилася, а Перу та Колумбія притягують до себе все більше уваги інвесторів, пишуть "Экономические известия".

Відбувається це завдяки таким характеристикам, як молоде населення, середній клас, що зростає, відносно низький держборг, стабільний курс національної валюти і динамічний розвиток економіки.

"Молоде населення і середній клас створюють в Перу і Чилі приплив нових споживачів, які нещодавно обзавелися першою пральною машиною, і тепер бажають придбати свою першу машину, перший будинок, почати операції з кредитними картами. Середній вік жителів Колумбії - 28 років, а в Перу - 26 років, у порівнянні з 37 роками в США", - відзначає керуючий активами інвестиційного фонду Strategic Latin America Fund Хейнер Скалікс.

Реклама:

Обидві країни можуть похвалитися швидким економічним зростанням.

У 2011 році ВВП Колумбії збільшився на 5,9%, а ВВП Перу - на 6,9%.

У 2012 році реальне зростання валового продукту, за прогнозом Міжнародного валютного фонду, становитиме 4,7% в Колумбії і 5,5% - в Перу.

У обох країн - стабільні кредитні рейтинги. Всі три міжнародні рейтингові агентства - Fitch, Moody's і Standard & Poor's - поставили Чилі і Перу на нижню ступінь інвестиційної градації, тоді як більшість країн регіону залишаються нижче цієї межі.

Лише Чілі має кращий рейтинг серед країн Латинської Америки.

Нарівні з "новими економічними тиграми" стоять Бразилія, Мексика і деякі європейські держави, такі як Італія та Ірландія.

Хоча Бразилія, Чилі та Мексика все ще отримують кращі оцінки кредитоспроможності, мають більш диверсифікований експорт і сильніші ринки цінних паперів, вони перестали демонструвати привабливі характеристики ринків, що розвиваються, такі як "оновлення" середнього класу.

В економіці Мексики на тлі млявого економічного зростання всього на 1,8% розростається прірва між багатими і бідними.

Організація економічного співробітництва та розвитку відзначає, що з 2006-го по 2010 рік частка мексиканців, які живуть в бідності, зросла з 35% до 46%, а 10% найбагатших людей захопили контроль над 36% ресурсів країни.

З усіх країн світу найгірше соціальна нерівність спостерігається тільки в Чилі.

Хоча в Перу рівень бідності, особливо в сільській місцевості, також залишається високим, досягаючи 30%.

Поштовх до розвитку економік Колумбії і Перу дав бум на світовому ринку сировини.

Експорт золота, срібла, міді і цинку в 1999 році і 2005 році підживили економіку Перу валютою, і з 2006 року економіка перемкнулася на інші двигуни: приватні інвестиції сприяли піднесенню ринку послуг, обробної промисловості та будівництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: