"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія планує об`єднати свої енергосистеми за 20 мільярдів доларів

Вівторок, 24 липня 2012, 10:06

Віце-прем'єр Росії Аркадій Дворкович доручив Міненерго, Мінекономрозвитку, "Раді ринку", "Системному оператору" і ФСК ("Федеральная сетевая компания") опрацювати доцільність будівництва мереж для об'єднання першої та другої цінової зони оптового енергоринку.

Про це йдеться в протоколі урядової комісії з питань розвитку електроенергетики, яку очолює Дворкович, пишуть "Ведомости".

Російська енергосистема розділена на дві цінові зони: перша включає в себе європейські, уральські, південні і північно-західні території Росії, друга - Сибір.

У цих зонах, по суті, два окремих енергоринка. Поділ історичний - вони не з'єднані високовольтними мережами. З тієї ж причини цінові зони, в свою чергу, розділені на 27 зон вільного перетікання. Усередині них немає обмежень щодо передачі енергії.

Реклама:

Тепер регулятори хочуть все об'єднати, побудувавши нові мережі.

Найбільш обговорюваний варіант - лінії електропередачі та підстанції, що передають енергію з Сибіру через Казахстан на Урал і в центр, розповіли два джерела, близьких до комісії. Будівництвом повинна зайнятися ФСК.

Побудувати потрібно близько 2500 км мережевої інфраструктури, підрахував директор Фонду енергетичного розвитку Сергій Пікін.

За його словами, вартість будівництва перевищить 4 млрд доларів.

Плюс в разі об'єднання зон потрібні будуть нові електростанції загальною потужністю 6 ГВт. Це обійдеться ще приблизно в 15 млрд доларів, говорить Пікін.

Об'єднання двох зон було б вигідно споживачам європейської частини Росії.

У Сибіру електроенергії з надлишком і вона менше коштує. Цю енергію можна буде поставляти в європейську частину Росії, знижуючи загальну ціну, вважає Пікін.

Енергосистема стане стійкішою: коливань потужності і втрат в мережах буде менше, резервів - більше, додав представник "Системного оператора".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!