Думка експерта: Відсутність правил продажу землі привела до її відчуження на підставі нормативних актів місцевих рад

П'ятниця, 20 липня 2012, 17:34

Відсутність правил продажу землі привела до відчуження землі комунальної власності (по суті - всупереч закону) на підставі нормативних актів місцевих рад.

Про це "Економічні правді" заявив адвокат, керівник Харківського офісу ЮФ "Ілляшев та Партнери" Олексій Христофоров.

За його словами, законодавство встановлює, що продаж незабудованих земельних ділянок державної або комунальної власності, земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації, продаж права суперфіцію, емфітевзису на незабудовані ділянки, а також передача в їх в оренду здійснюється з застосуванням процедури прилюдних земельних торгів.

"На цей час відповідні процедури законом не врегульовано. Відсутність встановлених на законодавчому рівні правил продажу землі з торгів привела до парадоксальної ситуації, за якої землі комунальної власності у містах відчужуються (по суті - всупереч закону) здебільшого на підставі нормативних актів місцевих рад", - пояснив експерт.

Реклама:

Юрист нагадав, що нещодавно парламент 253 голосами "за" прийняв у другому читанні законопроект № 10231-3 про внесення змін до Земельного кодексу (щодо порядку проведення земельних торгів у формі аукціону), що передбачає детальну регламентацію процедур, пов’язаних з продажем державних та комунальних земель на конкурентних засадах.

Він зазначив, що не менш інтенсивно формується правове поле щодо ринку сільгоспземель.

"З огляду на те, що землі сільськогосподарського призначення є надбанням народу та матеріальною базою продовольчої безпеки держави, парламент неодноразово накладав заборону на відчуження таких земель, продовжуючи мораторій до законодавчого врегулювання особливостей їх обігу, що, за умови набрання чинності законом про ринок земель, відбудеться не раніше 1 січня 2013 року", - сказав Христофоров.

Також він нагадав, що до цього часу (перш за все, через екстремальну політизованість "земельного питання") практично всі спроби відкрити ринок землі залишалися незавершеними.

"Небачена законотворча активність двох останніх років на тлі масованої інформаційної кампанії щодо порушених питань змушують повірити в те, що влада, нарешті, наважилася довести справу до кінця та здійснити рішучий "земельний прорив", - підсумував юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: