"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Бюджетні дірки закриють "неправильними" кондиціонерами

Понеділок, 16 липня 2012, 13:03

Зареєстрований в парламенті проекту закону № 10694 "Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями" пропонує збільшити штрафи за порушення правил користування житловими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів, під'їздів, прибудинкових територій з 17-51 гривні до 340-1360 гривень - для громадян і з 51-119 гривень до 850-1700 гривень - для посадових осіб.

Метою прийняття документа, згідно із пояснювальною запискою авторів законопроекту, є поліпшення роботи ОСББ.

На думку керуючого партнера ЮК "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Сергія Алексєєва, із введенням законопроекту українців очікує нова хвиля перевірок і штрафів.

За словами юриста, справжнє призначення документа полягає не в поліпшенні благоустрою житлових жомов і будов, а в отриманні додаткового прибутку у вигляді штрафів, які, згідно із законопроектом, доведеться платити практично всім.

Реклама:

Зокрема, як зазначив Алексєєв, документ передбачає накладення штрафу за неправильну експлуатацію інженерного обладнання.

"Що таке інженерне обладнання - це все, чим укомплектований кожен будинок. У першу чергу - це санітарно-технічні системи та прилади опалення, вентиляція, в тому числі кондиціонери, каналізація, системи електрообладнання, радіомережі, телефон, телебачення. Тобто за законом до будь-якій людині можуть прийти і перевірити, як він встановив кондиціонер, телеантен, в дозволеному чи місці просвердлив отвір для вентиляції квартири або офісу. Враховуючи те, що всіх цих правил по суті ніхто не знає, порушниками стануть всі. А штрафи можуть досягати 1700 гривень", - підкреслив юрист.

Він також додав, що ходоки з контролюючих органів в першу чергу підуть до бізнесу.

Вторинний інтерес для перевіряльників представлятимуть жителі багатоквартирних будинків, "порушення" яких можна підтвердити, оглянувши, наприклад, як встановлений кондиціонер, телеантена та інше інженерне обладнання.

Складніше за все буде перевірити мешканців приватних садиб.

"Фактично депутати готують чиновникам нову" золоту "жилу в загальнодержавних масштабах. Примітно, що рівень штрафів істотно варіюється, що дозволить чиновникам домовлятися з порушниками, пропонуючи заплатити, наприклад, 1700 гривень в казну або кілька сотень відкупних", - зазначив Алексєєв.

"Головною цільовою аудиторією законопроекту стане дрібний і середній бізнес, якому доведеться відкупатися від нових перевірок і вивчати правила експлуатації інженерних систем. Підприємству буде простіше заплатити невеликий штраф, ніж занурюватися в тривалу бюрократичну тяганину", - упевнений він.

Юрист вважає, що штрафна система, яку передбачає законопроект, працюватиме на два фланги. Частина коштів піде в бюджет, частина - в кишеню чиновників.

Під збільшені штрафи потрапляють також порушення правил санітарного утримання місць загального користування - сходових прорізів, ліфтів, під'їздів, прибудинкових територій.

Проте, в Законі не прописані дії, які можна вважати порушенням цих правил.

"Незрозуміло, що мається на увазі? Чи можна бути оштрафованим за сміття в під'їзді або за викинуту папірець? Якщо ж в документі це чітко не прописано, кожен чиновник буде трактувати цю норму по-своєму", - стверджує Алексєєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!