Український Мінфін пророкує, що 2013 рік буде складним для всього світу

Субота, 14 липня 2012, 10:48

Наступний, 2013 рік може виявитися складнішим для світової економіки, ніж кризовий 2008-й.

Таку думку висловила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук під час засідання Фінансового прес-клубу у четвер, повідомляє DT.UA.

"Ресурсів буде недостатньо для всіх – кращі позичальники будуть мати більше можливостей для запозичень. Ризики повсюди в світі збільшилися, у т.ч. в нашій країні. Тому зараз перерозподіл (коштів) відбувається, передусім, через ОВДП в бюджет, а вже через бюджет – в інвестиційні проекти, в економіку. Недарма в світі прийнято вважати, що саме суверен – найнадійніший позичальник", - уточнила представниця Мінфіну.

Директор же департаменту з управління валютним резервом і здійсненням операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст констатував, що чимало країн вже стикається з проблемою отримання позик.

Реклама:

Водночас, за його словами, гроші у світі таки є, і друкуються вони доволі швидкими темпами (зокрема, у Європі, США).

"Концентрація нашого Мінфіну на внутрішньому ринку за таких умов - правильне рішення", - підкреслив представник центробанку.

На думку Дубихвоста, сьогодні Україна більш підготовлена до зовнішніх викликів, ніж ще рік тому.

Індикатором цього може слугувати й те, що певне зменшення резервів НБУ відбулося, передусім, через активне повернення зовнішніх боргів України, а не, скажімо, через підвищений попит населення на валюту на готівковому ринку.

Крім того, стан справ на валютному ринку України набагато кращий, ніж рік тому.

Наприклад, від’ємне сальдо продажу готівкової валюти населенню за 2011 рік становило 13,5 млрд доларів.

Ці кошти пішли на погашення кредитів в еквіваленті 30 млрд гривень, одночасно депозити у валюті зросли на 36 млрд гривень – у цілому це 8,2 млрд доларів.

"Тобто, понад 5 млрд доларів залишилося поза банківською системою", - зауважив представник НБУ.

Він також зауважив, що з початку 2012 року розмір валютних кредитів зменшився на 2 млрд доларів, одночасно зросли на 1,2 млрд доларів депозити у валюті.

Тобто банківська система отримала 3,2 млрд доларів за рахунок погашення кредитів та на депозити.

Від’ємне сальдо продажу готівкової валюти населенню становить 3 млрд доларів.

"Тобто населення скільки купило, стільки й принесло до банків. Нічого, як то кажуть, "мимо каси" не пройшло. І це характеризує ситуацію, як дуже добру", - уважає Дубихвіст.

Те, що Мінфін планує продовжувати залучення коштів на внутрішньому ринку і пропонує ринку такий інструмент, як казначейські зобов’язання для населення - це дуже добре і це можна тільки вітати, упевнений чиновник Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: