Янукович: газове питання може загострити ситуацію з Путіним

Четвер, 12 липня 2012, 15:26

Президент Віктор Янукович не виключає, що газове питання може загострити його відносини з президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це він сказав на зустрічі з Клубом головних редакторів СНД, Грузії й Балтії в середу, напередодні візиту Путіна в Ялту, пишуть "Известия".

"Ми постійно ведемо діалог, розмовляємо по телефону. Інтенсивність наших зустрічей досить висока. Газове питання може загострити ситуацію, але, мабуть, це єдине таке питання", - сказав Янукович.

"Ми не можемо погодитися з такою ціною, тому продовжуємо шукати вирішення", - підкреслив він.

Реклама:

Президент України зазначив: "Також обговорюємо ЄврАзЕС і Митний союз. Це зовсім нові утворення, і нам треба побачити й відчути їхні можливості. Ми постійно про це говоримо й із президентами Казахстану, Білорусі".

"Нам потрібно, щоб ми не виходили за рамки вже ухвалених рішень як члени СОТ. Ми пропонуємо активізувати наші відносини на секторальному рівні й створювати взаємовигідні промислові союзи. Нас тут ніщо не стримує", - зазначив президент.

Янукович заявив: "У мене й Володимира Володимировича є взаємне прагнення просувати вперед вирішення багатьох питань. Я вважаю, що в нас відкриті, хороші відносини".

"Ми збиралися створити газотранспортний консорціум, але це довга історія. Сьогодні вже не повернути 2005-й рік, коли з ініціативи України була зруйнована система газових взаємин", - зазначив він.

Президент підкреслив: "Нинішній десятирічний контракт невигідний для України. Для Росії в ньому також немає нічого доброго".

"Якби ми тоді створили консорціум, наша газотранспортна система би зараз прокачувала 200 млрд кубометрів, а зараз близько 100 (млрд кубометрів). Україна навіть могла б претендувати на участь у створенні Північного потоку, а може, цього проекту й зовсім не було б", - сказав Янукович.

"Ми за створення газотранспортного консорціуму, це величезні гроші, яких в України немає. Ці всі питання ми обговорюємо. Говоримо про дво- і тристоронній консорціум. При цьому хочемо зберегти нашу газотранспортну систему", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: