Іспанія затвердила нові заходи економії обсягом 65 мільярдів євро

Середа, 11 липня 2012, 12:54

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой оприлюднив 11 липня новий пакет заходів, спрямованих на скорочення бюджетного дефіциту, загальним обсягом 65 млрд євро.

Про це передає "Інтерфакс" з посиланням на агентство Bloomberg.

Це вже четвертий пакет заходів бюджетної економії, прийнятий іспанським урядом за сім місяців роботи.

Він передбачає, зокрема, збільшення податку з продажів до 21% з 18%, скасування податкових вирахувань для покупців житла, скорочення допомоги з безробіття, консолідацію регіональних органів влади, а також відмову від щорічних бонусів для деяких категорій держслужбовців.

Реклама:

"Я знаю, що заплановані заходи не є приємними, проте вони необхідні, - заявив Рахой, виступаючи в парламенті. - Ми в надзвичайно серйозній ситуації".

Обсяг цих заходів більш ніж удвічі перевищує спочатку оголошені скорочення.

"Я говорив, що буду знижувати податки, але підвищую їх, - заявив Рахой. - Обставини змінилися, і я змушений пристосовуватися до них".

До сих пір прийняті іспанським урядом заходи не дозволили переконати інвесторів у тому, що країна зможе справитися із зростанням держборгу.

Прибутковість десятирічних облігацій Іспанії залишається на дуже високому рівні - в середу вона становить 6,78% річних, знизившись на 3 базисних пункту.

Для порівняння: дохідність аналогічних німецьких бондів становить 1,32%.

Дефіцит бюджету Іспанії за перші п'ять місяців 2012 року становитиме 3,41% ВВП, наблизившись до запланованих на весь рік 3,5% ВВП.

10 липня міністри фінансів європейських країн домовилися надати Іспанії додатковий рік на зниження бюджетного дефіциту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: