Shell видобуватиме в Україні не сланцевий газ, а газ ущільнених пісковиків

Субота, 9 червня 2012, 09:59

Компанія Shell не видобувала й не планує видобувати сланцевий газ в Україні.

Про це повідомили у прес-службі Shell у Харківській і Донецькій областях - PR-агентстві Ostrogliad PR із посиланням на головного інженера з буріння компанії Михайла Грецького, передає УНІАН.

"За наявною геологічною інформацією, продуктивні газоносні пласти в межах Юзовської площі сформовані ущільненими пісковиками, а не сланцевими породами", – зазначив Грецький.

На зустрічі з харківськими екологами представники Shell підкреслили, що газ, який планується розробляти в межах Юзовської площі (Харківська й Донецька області), відноситься до іншого типу газу нетрадиційного залягання, а саме йдеться про газ ущільнених пісковиків.

Реклама:

Грецький зазначив, що газ ущільнених пісковиків видобувається за допомогою вертикальних або похилих свердловин глибиною близько 5 км.

Оскільки водоносні горизонти знаходяться на глибині 100-200 метрів, то можливість забруднення водних ресурсів у процесі видобутку газу ущільнених пісковиків мінімальна.

Як відомо, Shell працює над двома проектами в Україні.

Перший: пошукова свердловина в Першотравневому районі Харківської області, буріння якої намічено на осінь 2012 року.

Цей проект здійснюється в рамках спільної діяльності Shell і ДК "Укргазвидобування".

Другий проект: у травні 2012 року компанію було оголошено переможцем конкурсу на право укладення угоди про розділ продукції (УРП) на розробку Юзовської площі (Донецька й Харківська області).

Роботи за цим проектом почнуться лише після підписання відповідних договорів (зокрема УРП).

Саме буріння на Юзовській площі почнеться лише через декілька років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: