"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сорос дав Європі три місяці на вихід із кризи

Понеділок, 4 червня 2012, 12:18

Інвестор-мільярдер Джордж Сорос вважає, що у Європи залишилося лише три місяці на порятунок євро.

Таку заяву він зробив 3 червня на Фестивалі економіки, що проходить в італійському місті Тренто, повідомляє "Лента.ру" із посиланням на MarketWatch.

"Через три місяці ринкам набридне чекати. Вони почнуть вимагати все більшого, але влада не зможе задовольнити їхні запити", - сказав знаменитий інвестор.

Саміт ЄС, запланований на кінець червня, обмежиться, на думку Сороса, прийняттям лише мінімальних заходів, які влаштують усі сторони.

Реклама:

"Ці заходи призведуть лише до тимчасового поліпшення ситуації при збереженні наявних негативних тенденцій", - заявив він.

За прогнозом Сороса, парламентські вибори в Греції 17 червня пройдуть "під знаком страху вигнання з Євросоюзу", і перемогу на них, швидше за все, отримають політичні сили, готові виконувати вимоги кредиторів.

Однак, зазначив відомий інвестор, який би уряд не прийшов до влади в Греції, "він не зможе виконати ці вимоги, і восени нас чекає кульмінація кризи в цій країні".

Однак до осені, вважає Сорос, ослабне і економіка Німеччини, "і канцлеру Меркель буде дуже складно переконати німців взяти на себе ще якісь еврооблігації".

Для порятунку євро, вважає Сорос, слід, по-перше, ввести страховку банківських депозитів, щоб зупинити масовий відтік вкладів з банків, що спостерігається в даний момент в периферійних країнах ЄС.

Крім того, на думку інвестора-мільярдера, європейським банкам необхідно забезпечити доступ до прямого фінансування з фонду Європейського механізму стабільності, який повинен запрацювати в середині літа 2012 року.

Всі ці заходи повинні поєднуватися з введенням загальноєвропейських інструментів контролю і регулювання, підкреслив Сорос.

"Країнам з найбільшими боргами необхідно полегшити фінансовий тягар. Цього можна домогтися різними способами, однак всі вони вимагають активної участі Бундесбанку та уряду ФРН", - сказав Сорос.

Він підкреслив, що "нічого не можна буде добитися без підтримки Німеччини".

При цьому Сорос вважає, що у євровалюти все ж таки є майбутнє.

"Вірогідність того, що євро виживе, висока, тому що крах єдиної валюти буде мати негативні наслідки не тільки для периферійних країн єврозони, а й для Німеччини", - сказав він.

Тому, вважає Сорос, влада ФРН зроблять все необхідне для збереження євро, але нічого понад це.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: