"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Підготовка до Євро-2012 обійшлася бюджету Києва в 1,8 мільярда

Неділя, 3 червня 2012, 18:44

За період 2008-2012 років Київ витратив 1,789 млрд гривень із міського бюджету за програмою підготовки до Євро-2012.

Про це він повідомив Заступник голови Київської міської державної адміністрації - куратор Євро-2012 Анатолій Голубченко в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

"Справді, є програма по Євро, а є функції столиці. І нам, знаєте, ніхто не забороняє в рамках цієї статті вирішувати проблеми, які стосуються міста, але в контексті Євро. Хіба, скажімо, будівництво розв’язки на мосту Патона - це виключно об’єкт Євро? Ми підрахували, що за період 2008-2012 рр. Київ витратив 1,789 млрд гривень із міського бюджету за програмою Євро", - сказав він.

Держава загалом витратила на столицю 14,118 млрд гривень.

Реклама:

"Але це з урахуванням 5,5 млрд гривень на аеропорт "Бориспіль" і 4,6 млрд гривень на НСК "Олімпійський", - зазначив Голубченко.

"Але є ще інвестиції. Ми побудували 20 готелів, у які інвестори вклали понад 7 млрд гривень. І це без урахування інвестицій у будівництво термінала аеропорту "Київ" і кредиту ЄБРР на закупівлю громадського транспорту", - підкреслив він.

Чиновник висловив думку, що "якби Євро-2012 не було, його треба було придумати".

"У Європі - криза. Грошей у державній скарбниці дуже мало. Є заборгованість із соціальних виплат. Ціна на газ висока. МВФ з відомих причин не хоче давати позику. І ми в цьому колесі мали зіграти свою роль - падаючої держави. Іншого не дано", - сказав він.

"Але завдяки Євро вдалося влити величезні гроші в народне господарство. Хто б там що не казав. Насамперед, у капітальне будівництво, підштовхнувши економіку на шлях підвищення продуктивності праці. Один приклад: щоб побудувати розв’язку, нам треба було завантажити роботою цементні й металургійні заводи, виробництва металоконструкцій… У підсумку люди отримали зарплати, а не пільги. І це вже зовсім інша історія. При цьому я не кажу зараз, що ми одержимо якісь колосальні прибутки від чемпіонату", - резюмував Голубченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: