Запуск першого українського супутника зв'язку відклали на 2014 рік

Неділя, 3 червня 2012, 16:28

Запуск українського телекомунікаційного космічного апарату "Либiдь" не відбудеться у 2013 році через те, що півтора року узгоджувалася орбітальна позиція для нього.

Про це заявив генеральний конструктор і генеральний директор ВАТ "Інформаційні супутникові системи" імені Решетньова" (ІСС) Микола Тестоєдов в інтерв’ю агентству "Интерфакс".

"Робота триває, але, на жаль, практично на півтора року був призупинений проект. Справа в тому, що у замовника (Державного космічного агентства України) були проблеми з оформленням орбітально-частотного ресурсу, простіше кажучи, вирішувалося питання із виділенням Україні точки стояння на геостаціонарній орбіті", - сказав він.

Тестоєдов додав, що ця затримка не дасть змоги запустити супутник "Либiдь" наприкінці 2013 року, хоча ІСС докладає до цього всіх зусиль.

Реклама:

"Ми працюємо, нещодавно була чергова зустріч у представництві MDA, наша команда із травня працює в Києві", - зазначив він.

Як відомо, контракт вартістю 254 млн доларів між компанією MDA і Національним космічним агентством України на створення апарату "Либiдь" був укладений 15 грудня 2009 року.

За цією угодою MDA також має надати Україні два центри управління супутником та іншу пов'язану з цим наземну інфраструктуру.

ІСС виготовляє платформу для українського супутника і, отримуючи від MDA ретранслятор, проводить повну інтеграцію апарата, а також забезпечує пускову компанію та обслуговування супутника в космосі.

Супутник "Либiдь" забезпечить в Україні пряме телемовлення та широкосмуговий доступ в Інтернет.

Планується, що апарат доставлять на геостаціонарну орбіту ракетою-носієм "Зеніт-2SБ" із розгінним блоком "Фрегат-СБ" із космодрому Байконур (Казахстан).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!