"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Греція змінила главу Мінфіну

Вівторок, 26 червня 2012, 17:47

Правляча коаліція Греції призначила авторитетного економіста і архітектора вступу країни в зону євро Янніса Стурнараса новим міністром фінансів замість банкіра Вассіліс Рапаноса, який обіймав цю посаду лише кілька днів перед госпіталізацією і відставкою.

Рапанос минулої п'ятниці був госпіталізований після непритомності слідом за новим прем'єром Антонісом Самарасом, якого в той же день поклали в лікарню для очної операції, нагадує агентство Reuters.

Несподіваний схід свіжопризначеного міністра фінансів з політичної сцени в понеділок кинув в замішання новий уряд, сформований з консерваторів лише днями.

Новому Кабінету належить переконувати іноземних кредиторів у необхідності полегшити умови фінансової допомоги стоїть на межі банкрутства Греції, чиє населення незадоволено скороченням державних витрат і не раз виходило на вулиці з протестами.

Реклама:

"Самарас вирішив призначити професора економіки з Афінського університету і директора (економічного дослідного інституту) IOBE Янніса Стурнараса міністром фінансів", - ідеться у заяві Кабінету.

Новий міністр має репутацією економіста-ліберала і гарячого прихильника структурних реформ, націлених на відкриття економіки і збільшення її конкурентоспроможності, що може збільшити довіру до нього з боку кредиторів в особі ЄС та МВФ.

Стурнарас, якого преса назвала "Містер Євро", був головним економічним радником колишнього прем'єра Костаса Сімітіс, під керівництвом якого Греція в 2001 році відмовилася від драхми на користь загальноєвропейської валюти.

Як повідомлялося, політичні партії, які виступають за багатомільярдний план фінансової допомоги Греції, 17 червня здобули перемогу над ліворадикалами на виборах.

Такий результат голосування запобіг перспективі виходу країни з єврозони і приніс полегшення світовим ринкам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!